Innenriks

Sju av ti får helt eller delvis innsyn

Får svar: Justis-departementet gir nå et klart flertall av dem som ber om innsyn, positivt svar.

Så langt i år har 63,7 prosent fått innsyn, mens ytterligere 7,3 prosent har fått delvis innsyn, får Dagsavisen opplyst.

Dette innebærer at det er gitt innsyn i 4.107 saker og delvis innsyn i 666 saker.

Har økt kraftig

I fjor var det 51,3 prosent som fikk innsyn og 9,3 prosent som fikk delvis innsyn. Innsynsgraden var vesentlig lavere i de to foregående årene. I 2013 fikk 29,2 prosent innsyn og 6 prosent delvis innsyn. I 2012 var det 29,5 prosent som fikk innsyn og 4,1 prosent som fikk delvis innsyn.

Dagsavisen har ikke fått tall for de to første årene med OEP, 2010 og 2011, på grunn av registreringsrutiner som gjør det vanskelig å framskaffe disse tallene på kort varsel.

Som opplyst i hovedsaken på disse sidene, er det Justis- og beredskapsdepartementet som mottar flest innsynskrav nest etter Arbeidstilsynet. Departementet forklarer det på følgende måte:

– Ansvarsområdet til Justis- og beredskapsdepartementet omfatter fagfelt med stor offentlig interesse. Departementet har ansvar for samfunnssikkerhet og beredskap, kriminalitetsbekjempelse og kriminalomsorg, innvandring og integrering, domstoler, lovarbeid og polarområdene. Det merkes ikke bare i antall innsyn, men også i antallet mediehenvendelser.

49 prosent i UD

Utenriksdepartementet er på tredjeplass når det gjelder antallet innsynskrav. Tall for i fjor viser at 49 prosent av innsynsbegjæringene ble innvilget i sin helhet, mens 21 prosent ble avslått i sin helhet. Dagsavisen har ikke fått tall for flere år fra Utenriksdepartementet.

Om den store interessen for innsyn, sier departementet blant annet.

– Utenriksdepartementet tjener cirka 100 utestasjoner og har svært mange innberetninger og dokumenter tilgjengelig i OEP. Det er også slik at én bestilling kan omhandler flere hundre dokumenter.

Mer fra Dagsavisen