Innenriks

– Sentraliseringen rammer Oslo

Osloeliten er ofte skyteskive for Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og hans partikolleger. Kritikken er rettet mot makta, og ikke folket, sier han.

I dette intervjuet kommer Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum med en kjærlighetserklæring du kanskje ikke har hørt før:

– Jeg synes Oslo er en strålende hovedstad, jeg er glad i denne byen her. Vi vil utvikle Oslo for Norge, og det er helt riktig å satse på denne byen.

Dagsavisen møter Sp-lederen sammen med partiets førstekandidat i Oslo, Aisha Naz Bhatti, som på enkelte meningsmålinger i løpet av sommeren har vært inne på Stortinget.

Les også: Ut mot Vedums elite-stempling

– Har konsekvenser

– Sentraliseringen merkes også i byen min. Det har negative konsekvenser for Oslos befolkning, sier Bhatti, og fortsetter:

– Vi merker det på veien til jobben, det er trangt på toget og bussen. Vi opplever et press på infrastrukturen og på velferdstjenestene. Det er mange mennesker i Oslo, og det er ikke negativt i seg selv. Men når det går ut over kvaliteten på tjenestene, har det negative konsekvenser.

– Har du konkrete eksempler på at det går ut over tjenestene i dag?

– Sentraliseringen og effektiviseringen går utover kvaliteten og den tida man bruker på tjenester til folk. Det er i store enheter at mennesker forsvinner, sier hun.

Partilederen følger opp:

– Helt konkret ser vi det på boligprisutviklingen de siste årene. Vi mener det har vært en naiv inngang til debatten om hvor mange boliger vi trenger å bygge i Oslo. Man har tatt utgangspunkt i tidenes arbeidsinnvandring, som om den skal vare til evig tid. Det har vært en tanke om å presse mest mulig inn på kortest mulig tid, med en naiv tankegang om hva som egentlig skaper de gode bomiljøene, sier Vedum.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Over 20 år siden sist

Hovedstaden er viktig for Senterpartiet av flere årsaker. Én ting er at det er mer enn 20 år siden partiet sist hadde en stortingsrepresentant fra Oslo. En annen ting er at Sp-Bhatti i Oslo kan stjele mandatet til KrFs Hans Olav Syversen. Det kan bli sentralt i det Vedum omtaler som «det store prosjektet» – regjeringsskifte.

Til tross for at Oslo ofte gjøres til negativt eksempel i den sentraliseringen Sp mener den sittende regjeringen står bak, bedyrer Vedum at han har varme følelser for byen – og Oslos befolkning.

– Jeg er blitt kritisert for at jeg har gått mot osloeliten. Men det handler bare om at det sitter mye makt her, og det er makta vi er kritiske til. Og den makta kan være like arrogant overfor en som bor i Søndre Nordstrand, der Aisha bor, eller i Stange, der jeg bor, sier Vedum.

Les også: Senterpartiet vil erobre byene

Eplehager på Oslo vest

Så hva vil Sp med Oslo? Bhatti mener partiet har vist at det tar hovedstaden på alvor.

– Med vårt alternative budsjett, ville Oslo kommune mottatt 160 millioner kroner mer i overføringer, påpeker hun.

Sp-lederen varsler en egen hovedstadsmelding gitt et regjeringsskifte. Der er det naturlig å ta opp hvordan et stort samferdselsprosjekt som Intercity-utbyggingen vil påvirke Oslo, veksten i statlige arbeidsplasser, og befolknings- og boligutviklingen, mener han, og snakker varmt om variert bebyggelse i Oslo:

– Jeg mener vi må ta vare på den småhusbebyggelsen som nå er under press, fordi vi har nasjonale retningslinjer om at det skal fortettes rundt t-banelinjene. Er det egentlig det vi vil med Oslo? Eller vil vi utvikle det annerledes?

– Betyr det at Sp vil beholde husene med de store eplehagene på Oslo vest?

– Ja, det vil vi vel. På Oslo øst også.

– Så her går dere sammen med Høyre?

– Ja, det kan godt hende det. Altså, jeg er ikke så veldig bekymret for den og den hagen, men jeg mener at en mangfoldig by er en styrke.

Portrett: Ulvedødaren

Mer fra Dagsavisen