Innenriks

Sanker stemmer til siste slutt

Høyre og Ap kjemper om gjerdesitterne på langt mer enn Facebook. ­­– Vi regner med å banke på 100.000 Oslo-dører på åtte dager, sier Ap.

Bilde 1 av 5

På det første husbesøket Marianne Marthinsen (Ap) var med på, rakk de bare å banke på én dør:

– Det var med Thorvald Stoltenberg. Vi skulle ut på husbesøk til mange flere. Men så ble vi invitert inn på kaffe da, ler stortingsrepresentanten.

Les også: Venstresiden fram i Oslo

– Gjerdesitterne viktigst

I år må hun og andre Ap-politikere nå langt flere om de skal lykkes i sin kamp mot høyresiden. Det er i år rekordmange tvilere – flere enn én av ti nordmenn har enda ikke bestemt seg for hva de skal stemme, viste Norstats siste måling for NRK.

Da er det gode, gammeldagse husbesøk som gjelder – også i en valgkamp der sosiale medier har kommet for fullt:

– Nå handler det om å få alle frivillige ut for å møte velgere. Det viktigste er å få med gjerdesitterne, forklarer Siri Staalesen, partisekretær i Oslo Ap.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Sigarlukt og Sylvi

– Her lukter det sigar, konstaterer Stefan Heggelund, stortingsrepresentant for Høyre.

Dagsavisen har fått bli med Høyre og Ap på husbesøk denne onsdagskvelden. Begge partier kjemper om velgerne med husbesøk i hver sine kjerneområder. Mens Ap går med roser på Tøyen, ringer Heggelund på dørklokker på Frogner.

– Dette er den ultimate valgkampfølelsen, konstaterer han entusiastisk.

Likevel må han snart innse at hellet ikke er helt med ham denne kvelden. I mange bygårder er det ingen som åpner, eller sier «nei takk» til å slippe Heggelund inn fra striregnet. Selv trikset med å fortelle at han er stortingsrepresentant hjelper ikke.

– Jeg hater Høyre, konstaterer en velger.

Andre forteller Heggelund at de har fått nok av Høyres samarbeid med Frp – og da spesielt utspillene fra innvandringsminister Sylvi Listhaug.

– Dette er det vanskeligste valget jeg har vært med på noen gang. Men i år går jeg til Arbeiderpartiet i stedet, meddeler Stein Haugen.

Les også: Solberg går hvis flertallet ryker

Frp splitter

Innvandring og Frp er fellesnevnere for sakene som både Ap og Høyres kjernevelgere er opptatt av denne kvelden. I blokkene på Tøyen møter stortingsrepresentant Marianne Marthinsen og bydelslagsleder i Gamle Oslo, Øyvind Slake, mange Ap-velgere som også er opptatt av Frp.

– Det er klart jeg stemmer på dere. Jeg er livredd for hu Siv, sier Edel Lykke Rasmussen til Slåke og Marthinsen.

Også en av Frps kjernesaker, innvandring, nevnes av flere.

– Jeg er ikke helt sikker på hva jeg lander på enda, forklarer én, som oppgir innvandringspolitikk som grunnen.

Tar pulsen på velgerne

Å gå på husbesøk er en av de beste måtene å virkelig få tatt pulsen på velgermassen, forteller Høyres kampanjesjef Dag Terje Solvang.

Han har vært med å banke på flere tusen av de 700.000 norske dørene Høyre har banket på i år, og konstaterer at folk flest er positivt innstilt. På spørsmål om hva folk er opptatt av i denne valgkampen, svarer han:

– Det som når fram til meg er at, nesten uavhengig av hva slags parti folk skal stemme på, får Erna veldig mye skryt. Utover det er det mer generelle debatter om forsvar og vei. Og spørsmålet om regjeringssamarbeidet: Klarer Venstre seg over sperregrensen?

Aps velgere er i år spesielt opptatt av Groruddalen og «at partiene skal tørre å ta modige valg» i miljø- og klimaspørsmål, forteller Oslo Aps Siri Staalesen.

De har intensivert husbesøkinnsatsen sin i år – og regner med å banke på hundre tusen dører på åtte dager. Så å si alle dørene i Groruddalen og Søndre Nordstrand har fått Ap-besøk, forteller hun.

Les også: Raymond om Holmlia: Vi vil legge betydelige penger på bordet

På tokt med «geriljakart»

Områder i Gamle Oslo er også del av det partiet kaller sine «geriljakart» – områder der det ofte er lav valgdeltakelse, men der Ap i utgangspunktet har god oppslutning. Det er lett å merke på husbesøkrunde på Tøyen. «Her kunne vi ha starta eget lokallag», konstaterer Aps Slake i en av blokkene.

Også Høyre har egne kart over viktige gater og husstander – som Stefan Heggelund navigerer med denne kvelden. Det er langt fra bare Frogner partiet går i, Søndre Nordstrand er en av bydelene Høyre, i likhet med Ap, har prioritert i år.

Mens Ap har gått på husbesøk i mange år, er det ganske nytt for Høyre.

– Vi startet med de første sprede forsøkene i 2007, inspirert av hvordan Obama organiserte sin valgkamp på veien mot 2008-valget. Vi testet det mer ut i 2009-valget og gikk fullskala fra 2011, sier kampanjesjef Solvang.

Bare fra forrige stortingsvalg har de økt mobiliseringen med 200.000 ekstra husbesøk.

– Alle snakker om satsing på sosiale medier denne valgkampen. Hvorfor husbesøk?

– Man kan sidestille Facebook og andre sosiale medier med husbesøk. På sosiale medier er den direkte kontakten mellom oss og velgere digital. På husbesøk er den fysisk. Men målet er det samme: Nå ut til velgerne, skape dialog og få tilbakemelding på det vi gjør, sier Solvang.

– Vi sier på tull at vi er på husbesøk fram til åtte på kvelden, og så er vi på Facebook etterpå. På det viset blir det på en måte husbesøk hele tida.

«Erna er stjerna»

Og husbesøkene gir uttelling. Selv om Høyres Heggelund ikke får maks uttelling når Dagsavisen er på slep, forteller han at usikre velgere ofte ombestemmer seg på slike husbesøk.

Service-innstillingen er også på topp: Er det noe han ikke kan eller ikke har tid til å svare på, noterer han ned e-postadressen til dem han møter. Mange mottar lange mailer fra ham i etterkant.

– Det høres tidkrevende ut?

– Det skulle bare mangle. Det å komme i direkte kontakt med velgere på denne måten er veldig viktig. Da kan folk fortelle oss ansikt til ansikt hva de er opptatt av. Det er også mange som vil snakke mer om det man er usikker på, og når vi gjør det er det en del som endrer mening, sier Heggelund.

Utover kvelden får han også gradvis mer uttelling. «Så hyggelig at dere ringer på. Dere har fått min stemme allerede. Godt valg!» lyder det gjennom callinganlegget. Og «Erna er stjerna!» sier Synne Wigum (25), når hun skal forklare hvorfor hun gir sin stemme til Høyre.

Som den siste på Heggelunds liste denne kvelden, tar hun imot med åpne armer. Selv er hun ikke så glad i Frp, men synes balansen mellom Frp og Høyre har vært grei. Hun ser derfor ingen grunn til å endre på en politisk kurs hun synes funker.

Tilbake på Tøyen virker flertallet av beboerne ikke helt enig i det siste, For stemmesankerne både i øst og i vest er like fullt det viktigste målet nådd bare velgerne åpner døra:

– Mye handler om å minne folk på at det er valg. Selvsagt vil vi prate politikk. Men mange har ikke fått med seg at det er på mandag. Eller at de kan forhåndsstemme helt fram til fredag. Da minner vi dem på det, sier Øyvind Slåke.

Les også: Slik vil Jonas bruke 15 skattemilliarder

Mer fra Dagsavisen