Innenriks

Salg av flytevester til værs

Etter at det ble påbudt å bruke redningsvest på sjøen, har salget av vester skutt i været. Antall drukningsulykker er også gått ned.

Bilde 1 av 3

– Våre erfaringer er at folk er flinke til å følge redningsvestpåbudet. Det er selvfølgelig noen som syns det er tullete, men sånn er det jo med alle påbud som kommer, forteller kommunikasjonssjef i Redningsselskapet, Frode Pedersen.

Det ble mye bråk da Stortinget tidligere i år vedtok et redningsvestpåbud for alle i båter som er mindre enn 26 fot (åtte meter). Mange båtfolk var misfornøyde, mens redningsetatene jublet. Fra og med 1. mai i år trådde vedtaket i kraft.

Redningsselskapet, som nå har over 50 båter langs kysten for å sørge for at å ferdes på havet er tryggest mulig, merker allerede en klar effekt av det nye påbudet.

Færre druknet fra båt

– Vi er godt fornøyde med hvordan folk tar påbudet på alvor, og merker det godt både på vårt eget salg av vester, og rapporter fra andre som selger vester. Alle som selger vester nå har merket det. Vestsalget har økt kraftig, forteller Pedersen.

Flere av de store sportskjedene bekrefter inntrykket fra Redningsselskapet.

– Ja, vi ser en helt klar vekst. Spesielt for oppblåsbare vester. Det er mange foreldre som virkelig tar ansvar, og som kjøper vester som er komfortable og ser bra ut, og som barna vil bruke. Vi har hatt en vekst på 71 prosent sammenlignet med i fjor. I år er det også senere sesongstart for båtliv, i og med at sommeren så langt har vært litt fraværende, forteller Thomas Linden Hansen, innkjøper i sportsavdelingen til XXL.

Fortsatt mange ulykker

Også båtkjeden Maritim melder om en stor vekst, særlig i salg av oppblåsbare vester, men ønsker ikke gå ut med noen tall på denne veksten.

Men selv om nordmenn har blitt flinkere til å bruke flytevest, har fortsatt Redningsselskapet mye å gjøre på sjøen.

– Det er ikke sånn at vesten i seg selv forhindrer ulykker. Men vesten holder folk i live, og den holder folk flytende. Folk vil jo fortsatt kunne gjøre feil på sjøen, men kanskje det at alle nå må ha på redningsvest gjør at flere tenker sikkerhet. Sånn sett kan det ha en preventiv virkning, sier Pedersen i Redningsselskapet.

I går kom oppdaterte tall om drukningsulykker fra Norsk Folkehjelp. Den viser at i løpet av første halvår har 44 personer druknet. På samme tid i 2014 var tallet 50.

Faller fra land

Men det er svært få av disse ulykkene som er fra båt, kano eller kajakk. Hittil i år er det sju drukningsulykker fra båt, kano og kajakk. I hele fjor var det 25 drukningsulykker av samme type, opplyser Norsk Folkehjelp.

– Av alle disse, både i år og i fjor, var alle menn over 25 år, sier seniorrådgiver Ivar Christiansen i Norsk Folkehjelp.

Et ordentlig sammenligningsgrunnlag vil vi ikke få før sommeren er på hell.

Både i fjor og i forfjor ble Norge rystet av flere alvorlige drukningsulykker. Statistikken fra Norsk Folkehjelp viser at den vanligste årsaken til drukningsulykker ikke er fall fra båt, men fall fra land.

– Vi råder derfor de som ferdes langs sjøen eller ved vann til å ta godt skotøy på beina. Det er lett å skli på glatte svaberg eller på stener langs en elv, sier Christiansen.

– Selv etter at det ble påbudt med redningsvest, er det viktig å minne om at bruk av redningsvest redder liv. Vi er flinke til å ta vare på barna våre og passer på at de bruker redningsvest, men det er også viktig at voksne fremstår som gode rollemodeller, sier han.

Mer fra Dagsavisen