Innenriks

Rekordmye oljepenger smører budsjettet

Bruken av oljepenger øker til 194 milliarder kroner i regjeringens forslag til statsbudsjett for neste år. Det er 2,8 prosent av oljefondets verdi.

Solberg-regjeringen legger opp til å bruke 194 milliarder kroner fra oljefondet i statsbudsjettet for neste år.

Det innebærer en økning i oljesmøringen med 25 milliarder kroner. I år har regjeringen anslått at det vil bli brukt 168,8 milliarder kroner fra oljefondet.

– Budsjettet svarer på de utfordringene norsk økonomi står overfor, både på kort og lang sikt, sa finansminister Siv Jensen (Frp) onsdag.

Det norske statsbudsjettet for 2016 er på totalt 1245,6 milliarder kroner.

LES OGSÅ: Ap: – Budsjettet må ses som en innrømmelse

9,1 milliarder i skattekutt

Jensen la til at det kommer tiltak som raskt skal bremse veksten i arbeidsledigheten i tillegg til strukturelle tiltak for omstilling på lengre sikt.

Regjeringen foreslår å kutte selskapsskatten til 25 prosent neste år, og ytterligere ned til 22 prosent innen 2018, får NTB bekreftet. Personskatten skal senkes tilsvarende.

De samlede skattekuttene neste år blir noe under 9,1 milliarder kroner. det bekreftet finansminister Siv Jensen under fremleggelsen av statsbudsjettet i formiddag.

Regjeringen vil i neste års statsbudsjett foreta nye og omstridte kutt i skatten på formue.

Høyre/Frp-regjeringen foreslår å redusere formuesskattesatsen med 0,05 prosentenheter, til 0,8 prosent.

Samtidig økes bunnfradraget til 1,4 millioner kroner, 2,8 millioner for ektepar.

Følg Dagsavisen på Twitter og Facebook!

Finansierer flyktningkrisen med bistandspenger

Regjeringen vil bruke nærmere to milliarder bistandskroner til å dekke inn økte utgifter som følge av flyktningkrisen.

Dermed går mindre av bistandsbudsjettet til tradisjonell, langsiktig bistand til fattige land.

I statsbudsjettet er det satt av 1,9 milliarder gå til å dekke kostnadene til mottak av flyktninger det første året de er i Norge, skriver Adresseavisen. Det utgjør 0,63 prosent av det totale bistandsbudsjettet.

LES OGSÅ: Dramatiske kutt for NRK

Låser bistanden

Bistandsbudsjettet utgjør 1 prosent av bruttonasjonalinntekten (BNI), totalt 33,6 milliarder kroner.

Det er første gang Høyre- og Frp-regjeringen legger fram forslag om å låse bistanden til 1 prosent. Dermed slipper regjeringen omkamp med støttepartiene Venstre og KrF om bistandsmålet.

Nærmere 5 milliarder går til humanitær hjelp. Av dette er 1,5 milliarder øremerket flyktninger i Irak, Syria og nabolandene.

I tillegg økes nødhjelpsbudsjettet med 1 milliard, mens 10 millioner er avsatt til kampen mot menneskehandel.

Derimot kuttes informasjonsstøtten til organisasjoner i Norge med 50 millioner.

Mer til enslige mindreårige asylsøkere

Regjeringen øker tilskudd for bosetning av enslige mindreårige flyktninger med 25 millioner kroner i statsbudsjettet for 2016.

Den kraftige økningen i tallet på enslige mindreårige asylsøkere har utfordret kapasiteten i mottaksapparatet, ifølge regjeringen.

Ved utgangen av september var det bosett 29 prosent flere flyktninger sammenlignet med samme tid i fjor. Samtidig venter 5.112 bosettingsklare flyktninger i mottak, hvorav 516 er enslige mindreårige.

Den store økningen av asylsøkere til Norge gjør at regjeringen vil legge fram en tilleggsproposisjon til budsjettforslaget for 2016.

LES OGSÅ: Dette var årets budsjettlekkasjer

Satser på jernbanen

Det mer til vedlikehold av jernbanen i neste års budsjett. Statens utgifter til dette øker med over 30 prosent i 2016.

– Planleggingen av Ringeriksbanen fortsetter. Den vil når dn står ferdig bringe Bergen og Oslo én time nærmere, sa finansministeren.

Regjeringen foreslår å bruke 22,8 milliarder til ulike kollektivtiltak i 2016, går det fram av forslaget til statsbudsjett.

– Vi trenger et kollektivtilbud som er forutsigbart, sier samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp).

For 2016 foreslår regjeringen å bruke mer enn 21 milliarder kroner til jernbanen. Av dette er om lag 18 milliarder kroner foreslått til drift og vedlikehold av eksisterende og ny jernbaneinfrastruktur, samt investeringer i ny. 3,2 milliarder er foreslått til statlig kjøp av persontransport med tog.

På veibudsjettet blir det foreslått 89,5 milliarder kroner til kollektivtrafikktiltak.

Regjeringen foreslår også 1,1, milliarder kroner i belønningsordninger for bedre kollektivtransport i byområdene, samt å bruke 3,2 millioner kroner for et felles elektronisk billettsystem og en nasjonal reiseplanlegger.

– Vi må gjøre det mer attraktivt for folk i storbyene å sykle, gå og bruke kollektivtransport til hverdagsreisene, sier Solvik-Olsen.

(©NTB)

Mer fra Dagsavisen