Innenriks

Rekord: Over én million har forhåndsstemt

Valgforsker har én forklaring på hvorfor så mange forhåndsstemmer i år.

Tone Magni Finstad Vestheim og NTB

For første gang har over én million stemmeberettigede forhåndsstemt i et valg i Norge, ifølge NTB.

Over en million

Til og med i går – som var siste sjanse for forhåndsstemming – har det blitt registrert 1.029.014 forhåndsstemmer, ifølge valg.no.

De som har forhåndsstemt, utgjør 27,3 prosent av de stemmeberettigede i Norge. Bare den siste dagen med forhåndsstemming ble det registrert nesten 140.000 stemmer.

Forhåndsstemmeperioden er nå over, så nå er det valgdagen som gjelder. I 173 kommuner er det valgdag også søndag i tillegg til mandag.

Valgdirektoratet minner om at alle som skal stemme på valgdagen, må gjøre det i den kommunen de var bostedsregistrert 30. juni 2017.

Tviler på høyere valgdeltakelse

I Oslo har én av tre forhåndsstemt. Men valgforsker Anders Todal Jenssen ved NTNU advarer mot å tro at det er et uttrykk for en intens valgkamp og rekordhøy valgdeltakelse.

Tidligere kunne man muligens tolke et høyt antall forhåndsstemmer i retning av et bestemt politisk resultat. Men det gjelder ikke lenger, sier han.

Stadig flere velgere har forhåndsstemt de siste årene, sier han til Dagsavisen, uten at den samlede valgdeltakelsen har økt. 

– Jeg tror rett og slett det skyldes at mange ser det som praktisk, sier han.

Han tror ikke valgdeltakelsen vil bli spesielt høy i år, og at den vil ligge rundt 76 prosent.

De siste årene har valgdeltakelsen ved stortingsvalg ligget høyere: I 2003 lå den på 78.2 prosent.

– Håndtelling blir spenningsmoment

Håndtellingen av stemmer kommer inn som en ekstra spenningsdimensjon ved årets valg, sier valgeksperten. Det kan skape problemer i større byer som Oslo og Bergen, tror han.

– Det innebærer at det kan gå et godt stykke ut på tirsdagen før vi kjenner det endelige valgresultatet, sier forskeren.

Mange velgere oppgir at de er usikre før mandagens valg.

– Når vi i siste uke før valget ser at tallet på usikre velgere øker, er det noe som er galt. Hele ideen med valgkamp er at folk skal klare å bestemme seg, sier Todal Jenssen.

– Man sitter igjen med følelsene av at partiene, mediene og velgerne sine interesser ikke er sammenfallende i denne valgkampen. Når medier og partier iscenesetter debatten, kan det bli ille å være publikum. Da kan velgerne miste interessen og bli mer forvirret enn de opprinnelig var, sier valgforskeren ved NTNU.

Mer fra Dagsavisen