Innenriks

Redder folk fra pizzadøden

TØRRKOK: Hele 319 ganger i fjor rykket brannvesenet i Oslo ut for å redde folk fra svartbrente pizzaer og tørrkokte kjeler.

Bilde 1 av 3

– Det blir bare mer og mer av det, sier røykdykkerleder ved Hovedbrannstasjonen, Jan Tore Svingen til Dagsavisen.

Omkom

Hvor mange dører han har brutt opp for å finne folk svimeslåtte av røyk og alkohol på sofaen har han ikke oversikt over.

2. juli omkom en kvinne i en brann i Horten, hvor politiet mener at tørrkoking var årsaken.

Twittermeldingene om tørrkok fra @Oslo110sentral tar ikke ferie:

  • 6. juli: I Peder Holtes vei var det matlaging i nærområdet som var årsaken til lukten og vi anser oss som ferdig på stedet.
  • 2. juli: Vi er i Jens Bjelkes gate etter melding om røyk fra leilighet. Her var det søling med mat på varm plate som var årsaken til røykutviklingen.
  • 30. juni: Vi er i Mellombølgen på en #tørrkokt kjele. Ingen personer hjemme i leil.
  • 28. juni: Nødetatene er i Fredensborgveien etter melding om røykutvikling. Årsaken var #tørrkokt kjele

Historien er klassisk. Du har vært ute på byen, og kommer hjem utpå natta, fysen på noe å spise. Da er det lett å slenge en ferdigpizza i ovnen, eller sette over kjelen.

Mens du venter på at pizzaen skal bli ferdig, slenger du deg bitte-litte grann på sofaen.

Da er det gjort.

– Vi merker det allerede på lukten i oppgangen, at det dreier seg om tørrkok, sier brannmester Bjørn Arnesen til Dagsavisen.

– Som oftest er det en nabo som hører røykvarsleren, eller kjenner lukten av røyk, og varsler oss, legger han til.

Ofte er det ingen reaksjon fra leiligheten hvor de nattlige kokkeleringene finner sted.

– Vi sparker først hardt i døra, men ofte er det ingen reaksjon. da er det bare å bryte opp døra, sier Svingen og viser fram kulespettet og brekkjernet de bruker.

– Døra får vi opp i løpet av sekunder, sier han.

– Ofte er det så tett røyk i leiligheten at vi må lete oss fram til folk. Vi er alltid to røykdykkere som går inn, så mens den ene leter, tar den andre og skrur av ovnen, og sørger for ventilasjon, sier røykdykkerlederen.

Følg oss på Twitter og Facebook!

Redde og skremte

For de aller fleste ender det godt, og de slipper fra det med livet i behold.

–Folk blir redde og skremte når vi får vekket dem. Etter hvert blir de rimelig flaue når de kommer ut, og møter de andre i blokka, som er blitt evakuert på grunn av naboens sløvhet midt på natta, sier Svingen.

– Budskapet må være at folk ikke spiser noe som må varmes, når de kommer hjem fra byen, sier han.

LES OGSÅ: 13 millioner til brannvesenet

Kampanje

Til høsten vil brannvesenet ha en kampanje mot de 60.000 studentene som hvert år kommer til Oslo for å studere.

Ikke bare for å forhindre tørrkok, men for å lære brannvern generelt.

–Det er viktig for oss å jobbe mot studentene. men det er vel så viktig, at foreldrene sørger for at de ikke flytter inn i en brannfelle, at de har røykvarslere, sjekker rømningsveier og at det er en lovlig leilighet, sier informasjonssjef i Brann- og redningsetaten i Oslo (OBRE), Lars Magne Hovtun til Dagsavisen.

De fleste av tørrkokutrykningene er i sentrum av Oslo, hvor også mange studenter bor.

– Hadde folk tenkt over hvor farlig dette er, og røyk tar liv, ville de aldri lagd seg mat etter en fuktig bytur, sier han.

– Det vi er bekymret over er at mange ser på dette som ufarlig, siden det er så hverdagslig. Oslo er full av historier om folk som har vært heldige, og blitt reddet av gode naboer, sier han.

Mer fra Dagsavisen