Innenriks

– Raymond har ikke ringt

Vil Arbeiderpartiet ha ny kurs, må de samarbeide med venstresiden, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes. Han utelukker ikke at Rødt kan gå inn i byråd om valgresultatet blir godt nok.

– Det er ikke grunnløst å frykte at Arbeiderpartiet i Oslo vil søke mot sentrum. Det er strategien i flere byer og på landsbasis inn mot 2017. Jeg er redd Raymond Johansen tenker at veien til makta i Oslo er gjennom sentrum, sier Bjørnar Moxnes, som i dag åpner Rødts landsmøte i Oslo.

For første gang har Rødt reelle muligheter i flere byer til å vippe flertallet fra de borgerlige til venstresida.

I Oslo viser meningsmålingene at dersom Ap går sammen med Rødt, SV og Miljøpartiet de Grønne, må Stian Berger Røsland og Fabian Stang si farvel til byrådslederkontoret og ordførerkjedet.

Men Moxnes har ennå ikke hørt noe fra Arbeiderpartiets byrådslederkandidat, Raymond Johansen.

– Nei, han har ikke ringt ennå. Nummeret mitt står på Gulesider, sier Moxnes.

LES OGSÅ: Vil vinne valget nå

Trenger Rødt

Kombinasjonen av nasjonal strategi om sentrumssamarbeid og manglende sonderinger med Rødt i Oslo, gir en gryende uro for hva som faktisk er Aps samarbeidsstrategi i hovedstaden.

– Jeg er redd vi får et stort og selvtilfreds Ap etter valget, som heller samarbeider til høyre enn mot venstre for å få flertall, sier Moxnes.

Men, advarer Rødt-lederen, vil Ap ha ny kurs, går veien gjennom venstresiden. Da er de avhengige av et sterkt Rødt.

– Det er ingenting i miljøpolitikken Ap får i sentrum som de ikke får med oss. Hvis Ap vil ha et mindre klassedelt Oslo, et grønnere Oslo og eiendomsskatt, så må de samarbeide med oss, sier Moxnes.

Utelukker ikke byråd

Moxnes utelukker ikke at Rødt kan tenke seg å gå inn i Oslo-byrådet, dersom Ap søker seg mot venstresiden.

– I dag har vi to mandater i bystyret, målet er å få inn tre og få en hånd på rattet i styringen av Oslo. Vi kan bli et støtteparti eller byrådsparti, men det avhenger av størrelsen og hva som gir mest Rødt-politikk, sier han.

Det aller viktigste for partiet i Oslo, er uansett å få en ny, politisk kurs.

– Vi kjemper for et flertall som setter barnas behov foran profitt i barnehagene, får ned lønnsforskjellene og skaffer mer penger til velferd ved å skatte boliger med markedsverdi over fem millioner kroner. Så lenge vi har borgerlig flertall, vet vi at budsjettene lages på Carl I. Hagens nåde. Alle politiske beslutninger tas på hans nåde. Det må det bli en slutt på.

LES OGSÅ: Raymond Johansen vil bli byrådsleder

Hånd på rattet

Også i de borgerlige byene Tromsø, Moss og Bergen kan Rødts mandater være med på å sikre seier for Arbeiderpartiet og venstresiden. I Tromsø kan Rødt til og med være i posisjon til å be om ordføreren.

Å spille en så avgjørende rolle i flere store byer, er en ny situasjon for Rødt.

Det er en mulighet de ikke vil kaste bort: Årets valg er viktig for veien videre mot stortingsvalget i 2017.

For etter snart 20 år utenfor Stortinget, sikler partiet på et stortingsmandat.

– Vi har gjort en kartlegging av Rødt-sympatisører hvor vi har spurt hvorfor de ikke stemmer på oss. Et typisk svar er at man frykter stemmen blir bortkastet og at man er usikker på Rødts innflytelse. Kommer vi i posisjon i viktige kommuner, kan vi få vist hvilke reelle politiske endringer som kommer når Rødt får en hånd på rattet, sier Moxnes.

LES OGSÅ: Vil presse Ap til eiendomsskatt

Kravliste

Hovedtema for Rødts landsmøte, og for valgkampen som står for tur, er Forskjells-Norge.

Rødt skal blant annet behandle en firepunktsliste som skal være utgangspunktet for forhandlinger om makt i kommunene etter valget.

På Rødts kravliste står:

  • Faste ansettelse i kommunene.
  • Tak for lederlønninger i kommunen.
  • Profittfri velferd.
  • Gratis SFO og barnehage.

– Vi vil bruke kommunene til å undergrave Siv og Ernas politikk for økte forskjeller, sier Moxnes og utdyper:

– Noen vil sikker spørre hvorfor stemme Rødt for å stoppe Siv og Erna? Kan man ikke like greit stemme på Ap, som er mye større? Svaret er nei. Ap er for passive. De sier at de er mot regjeringas politikk, men de gjør ikke nok for å stoppe den i praksis, sier Moxnes.

LES OGSÅ: Ruster seg til kamp mot Hagen

Medlemsvekst i Rødt

Partiet til Bjørnar Moxnes vokser. Ved utgangen av 2014 hadde Rødt 2.400 medlemmer. Det er 350 flere medlemmer enn ved samme tid i 2012, hvor partiet hadde 2.050 medlemmer, og 650 flere medlemmer enn i 2009.

Partiet stiller også med flere lister ved årets valg enn i 2011. I år stiller Rødt i 87 kommuner, hvor av åtte er felleslister med andre partier. Rødt stiller med lister i alle fylker og i alle bydeler i Oslo. I 2011 hadde Rødt 84 lister.

Partiets kvinneandel blant liste­toppene er også på vei opp: I 2011 var 30 prosent av listetoppene kvinner, i år er den økt til 44 prosent.

Mer fra Dagsavisen