Innenriks

Rasmus Hansson mener SV «furter» etter enighet om klimalov

SV kaller klimaloven «et makkverk». MDG mener derimot at loven er et stort fremskritt.

Av Jens Marius Sæther og NTB

Flertallet i energi- og miljøkomiteen ble i dag enige om innholdet i en klimalov. SV er sterkt kritisk og mener loven ikke vil sikre norske utslippskutt.

I lovforslaget heter det at utslippsnivået i 2030 skal reduseres med minst 40 prosent fra 1990-nivået, og totalt ned med 80 til 95 prosent innen 2050. Men «effekten av norsk deltakelse i det europeiske klimakvotesystemet for virksomheter» skal regnes med i vurderingen av måloppnåelsen.

Det får SV til å kalle den kommende loven «et makkverk av en klimalov», som ikke vil sikre utslippskutt i Norge.

– Regjeringen og Arbeiderpartiet holder folk for narr. De har laget en klimalov som gjør at de kan betale andre land for å kutte utslippene istedenfor å kutte i Norge, sier miljøpolitisk talsperson Heikki Eidsvoll Holmås i SV til NTB.

Rasmus Hansson i MDG synes SV «furter».

– Klimaloven er slett ikke perfekt, men jeg må jo konstatere at den er langt bedre enn noe av det SV fikk til da de satt i regjering. De var imot klimalov. Hadde de vært litt mer offensive, ville det kanskje stått litt bedre til med klimapolitikken i dag, sier Hansson til Dagsavisen.

Han mener klimaloven er et stort framskritt.

– Tidligere regjeringer, både røde og blå, har kaklet i vei i vilden sky om klimamål uten å løfte en lillefinger for å nå dem. Klimaloven er forpliktende og  regjeringen må nå rapportere hvert år hva den har oppnådd.

Les også: Gir gode råd om klimaråd

Feiret med kake

Men i likhet med SV mener Hansson at klimaloven har store mangler.

– Den er vidåpen for at Norge kan kjøpe utslippskutt i utlandet. Loven berører heller ikke klimaansvaret Norge har som oljeproduserende nasjon – til tross for at oljen vi selger skaper ti ganger så store klimagassutslipp i utlandet som her hjemme. Jeg er likevel glad for klimaloven fordi den gir et bedre grunnlag til å føre en effektiv klimapolitikk, sier Hansson.

Glad er også Nina Jensen, generalsekretær i WWF. Miljøorganisasjonen feiret med kake på Stortinget da partiene ble enige om innholdet i klimaloven.

– Vi håper at den vil bety like mye for norsk omstilling og utslippskutt som røykeloven har betydd for inneklimaet, sier Jensen.

– Nå må enhver regjering hvert år komme til Stortinget for å presentere sin helhetlige klimapolitikk, og vi får en vurdering av klimaeffekten av statsbudsjettet. I tillegg skal klimamålene oppdateres hvert femte år for å fremme en omstilling mot 2050. Dette vil gi en helt annen oppfølging for å gjøre Norge til et lavutslippssamfunn.

– Norske uslipp må ned til null

Men også WWF mener at loven kunne vært langt bedre.

– Vi er særlig skuffet over at det ikke ble et flertall for at regjeringen må redegjøre for utslipp i alle sektorer, både kvotepliktig og ikke-kvotepliktig, når Norge skal kutte utslipp. Det ville gavnet både politikere og næringsliv å få en ordentlig oversikt over utslippsbanene i alle sektorer, slik at tiltakene kan settes inn der de vil monne mest, sier Jensen.

WWF mener at en klimalov som lovfester at Norge skal bli et lavutslippssamfunn uten å sette mål for utslippene i Norge, har en åpenbar mangel.

– Også norske utslipp må ned til null i løpet av dette århundret. Derfor virker det rart hvis Stortinget vil fortsette strategien med å betale for andre lands omstilling før vår egen, sier Jensen

Bedre lov i Sverige

Sverige la fram et forslag til klimalov som er betydelig mer forpliktende enn Helgesens opprinnelige forslag, skrev NTB i februar. Forslaget legger opp til netto nullutslipp av klimagasser i Sverige innen 2045. Sverige skal kutte egne utslipp med minst 85 prosent fra 1990-nivå, mens de siste prosentene skal nulles ut ved at Sverige betaler for tilsvarende utslippskutt i utlandet.

Mer fra Dagsavisen