Innenriks

Røde slag mot blått styre

«Trygge jobber for framtida – styrk arbeidsmiljøloven» er LOs slagord for 1. mai i år. Men motstanden mot regjeringens politikk kommer også til uttrykk i utallige andre paroler landet rundt.

Bilde 1 av 2

– Regjeringens politikk er en mobiliseringsfaktor, sier Roy Pedersen, leder av LO i Oslo, dagen før arbeidernes internasjonale kampdag.

I fjor samlet 8.900 seg på Youngstorget i Oslo 1. mai, etter et drøyt halvår med borgerlig regjering. Det var den beste deltakelsen siden begynnelsen av 1990-tallet, forteller Pedersen.

«Ja til faste ansettelser – nei til sosial dumping» og «Styrk tariffavtalene – stopp arbeidsgiverorganisasjonene» er blant parolene til LOs hovedstadslag i år.

Samtidig ser LO i Oslo fram mot lokalvalget i høst og muligheten til omsider å bli kvitt det blå byrådet som har hatt makten i 18 år.

«Nytt flertall i Oslo – ja til offentlig velferd og mindre forskjeller» er årets hovedparole.

– En ny politisk blokk vil stå for en helt annen politikk enn det høyresiden i byen gjør nå, sier Pedersen.

Les også: Jobber fullt for halv pensjon

Fra Svalbard til Mandal

Fra Svalbard i nord til Mandal i sør skal motstanden mot den sittende regjeringen markeres i morgen. Det går med all tydelighet fram av parolene som tusener kommer til å samle seg bak.

– Regjeringen står for en nyliberal linje som folk egentlig ikke vil ha, heller ikke kvinnebevegelsen, fagbevegelsen eller bondebevegelsen. Ingen er spesielt fornøyde med denne nyliberale politikken, sier Pedersen.

I Stavanger er «Ja til velferdsstaten. Nei til privatisering og outsourcing» og «Nei til søndagsåpne butikker» blant parolene.

LO i Sandnes og Gjesdal forteller at «La asylbarna bli» og «Stopp regjeringens klasseskillepolitikk» er blant parolene etter hovedparolen «Trygge jobber for framtida – styrk arbeidsmiljøloven». Også i Drammen er dette hovedparolen.

Les også: Med heltid på menyen

Motbør i storbyene

LO i Bergen og Omland opplyser at hovedparolen i morgen blir «Bergen by – arbeiderstyrt på ny!». Andre sentrale paroler der er blant annet «Sosial dumping skaper A- og B-lag – norsk lønn i Norge!» og «Barn er ikke handelsvare – nei til anbud i barnevernet». «Hev kvinnelønnen – likelønn nå» bør også være en parole mange bergensere sikkert vil gå bak.

I røde Trondheim er «For frihet, likhet og et folkestyrt sosialistisk Norge» parolen for dagen, men også der får regjeringen høre det mer direkte. «Nei til salg av Norge», «Stopp privatiseringen av jernbanen» og «La asylbarna bli» er blant parolene der.

I Kristiansand er hovedparolene «Nei til løsarbeidersamfunnet» og «Nei til søndagsåpne butikker.»

Les også: Vikarbyråbruken kan øke framover

Sinne i småkommuner

Også andre steder enn i storbyene er engasjementet mot regjeringens politikk stort før avmarsj. LO Nedre Romerike opplyser at «Nei til flere midlertidige stillinger» og «Nei til søndagsåpne butikker» er blant parolene for dagen.

I Kragerø samles folk blant annet bak «Nei til storkommune», «Nei til søndagsåpent» og «Nei til salg av Norge».

LO i Asker og Bærum forteller at «Omsorg – ikke stoppeklokke», «Fast ansettelse til alle» og «Nei til sosial dumping» er blant parolene.

Alle parolene til LO i Oslo i år, ble enstemmig vedtatt allerede i slutten av februar, opplyser Pedersen.

Selv om faglige rettigheter er selve grunnelementet ved alle markeringer av 1. mai, er også internasjonal solidaritet viktig, understreker han. Det kommer til uttrykk i år ved paroler som «Solidaritet med det greske folk – nei til EUs innstrammingspolitikk» og «Anerkjenn Palestina – boikott Israel».

Les også: Tillitsvalgt frykter masseoppsigelser

– Ikke bare slagord

– De to-tre siste årene har vi også vektlagt klimakampen. I år er klimaparolen «100.000 klimajobber nå», forteller Pedersen.

– Hva er årets viktigste parole?

– Jeg synes det helhetlige budskapet er det viktigste, og at dette ikke bare er slagord, men saker vi jobber med året rundt, svarer Pedersen.

Han ser fram mot en minneverdig og spesiell 1. mai i år, også fordi man ser tilbake til krigens dager.

– En annen viktig begivenhet i morgen er avdukingen av minnesmerket for Osvald-gruppen, som vi har jobbet lenge med. Nå har vi endelig fått klarsignal for at monumentet får plass foran Østbanehallen, sier Pedersen.

Mer fra Dagsavisen