Politikk

Politivåpen kan gi politisk hodepine

VÅPENDEBATT: Spørsmålet om bevæpning av norsk politi kan skape splid i regjerings­forhandlingene.

Venstre og KrF er imot generell bevæpning av politiet, mens Frp så sent som i mars i år åpnet for å la norsk politi skyte med dumdumkuler.

Fremskrittspartiet (Frp) vil ha generell bevæpning av politiet etter behov, og Høyre er på glid i samme retning. På sitt landsmøte i mai åpnet Høyre for første gang for å gå vekk fra dagens hovedregel om ubevæpnet politi i Norge og nedfelte følgende i sitt stortingsvalgprogram for 2013-2017:

«Vurdere å åpne for generell bevæpning av norsk politi.»

Les også: Full våpenstrid i Politi-Norge

Ble brukt av terroristen

Høyre og Frp står dermed på en linje som kan ende med at norsk politi i framtida kommer til å bære våpen på hofta. Under stortingsdebatten om 22. juli-terroren i Stortinget i mars i år gjorde Frps Anders Anundsen det klart at Fremskrittspartiet ikke bare åpner for bevæpning av norsk politi: Partiet ønsket å få vurdert om politiet bør få skyte med hullspissammunisjon, eller dumdumkuler, som ekspanderer når de treffer målet. Slik ammunisjon lager så stor skade på den som treffes at den er forbudt brukt i krig. Kulene brukes imidlertid i storviltjakt, for at dyr skal bli raskest mulig avlivet.

Anundsen, som er leder av Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, uttalte at hensikten med bruk av ekspanderende ammunisjon er at kulene da stanser i gjerningsmannen og ikke går igjennom og skader uskyldige.

Bruk av dumdumkuler var ett av tre forslag som Anundsen spilte inn til stortingsmeldingen om lærdom etter 22. juli. Han fikk straks kritikk fra SV-leder Audun Lysbakken som i Dagbladet påpekte paradokset mellom Frps forslag og det faktum at Anders Behring Breivik brukte ekspanderende kuler under massakren på Utøya 22. juli 2011.

- Dette var noe vi brakte inn i debatten i en 22. juli-sammenheng og etter tilbakemelding fra politiet, som ytret bekymring overfor potensielle situasjoner hvor gjerningspersoner begår terroranslag i store forsamlinger, for eksempel skoleskyting eller angrep på kjøpesenter. Da er det stor sjanse for at politiets kuler kan treffe uskyldige mennesker, og Frp mener man bør få en vurdering av om politiet skal få mulighet til å velge ekspanderende ammunisjon. Dette er veldig omstridt, og vi har ikke tatt noen endelig stilling, sier Anundsen til Dagsavisen.

Ryggdekning for nei

Venstre og Kristelig Folkeparti (KrF) har politifaglige vurderinger i ryggen for sitt nei til generell bevæpning av politiet. Dagsavisen kunne i går melde at fem av de mest sentrale politimesterne i Norge og Politidirektoratet (POD) står steilt på et nei til å utvide polititjenestemenns tilgang til skytevåpen.

Fra 1. oktober skal alle patruljebiler på oppdrag ha våpen medbrakt i et låst rom. Dette inkluderer også Utrykningspolitiets kjøretøyer. Politidirektoratet viser til at det sier nei til generell bevæpning ut fra en «politifaglig vurdering»: PODs oversikt over våpenbruk viser både få dødsfall og skader som følge av at politivåpen blir avfyrt. Sju politipatruljer i Norge må bevæpne seg hver dag året rundt for å løse skarpe, farlige oppdrag, men politibevæpningen fører sjelden til at skudd løsnes.

I løpet av ti år er to personer drept av skudd fra politivåpen i Norge. I Sverige, hvor politifolk bærer våpen ved hofta og skyter med ekspanderende kuler, er 18 mennesker blitt skutt og drept av politiet siden 1995. Tre er skutt og drept av svenske politifolk bare i løpet av første halvår i år. Bruken av ekspanderende kuler er et svært kontroversielt tema som stadig debatteres og kritiseres i den svenske offentligheten. Det svenske politiet begrunner bruken av denne typen ammunisjon på samme måte som Frp - at den skal få den kriminelle til å klappe sammen øyeblikkelig, slik at politiet ikke trenger å løsne mange skudd unødig, noe som kan sette tredjepersoner i fare.

Fire av fem i Oslo

Norske politidistrikter er ikke pålagt å rapportere inn antallet bevæpningsordrer, men POD har hentet inn tall for utvalgte år. Det siste som er offentliggjort, er tallene for året 2011. Da ble det gitt 2.711 bevæpningsordrer her i landet, noe som innebærer at norsk politi bevæpner seg i gjennomsnitt 7,4 ganger hver dag gjennom hele året.

Våpeninstruksen pålegger politidistriktene å innrapportere antallet tilfeller der det er blitt truet med skytevåpen. Oversikten viser at det i perioden 2002 til 2012 ble truet med skytevåpen 713 ganger. Det ble i samme tidsperiode avfyrt skudd ved 28 tilfeller. I tillegg til at to personer døde av politiets skudd, ble 16 personer i denne tiårsperioden skadet av kuler fra politiets skytevåpen.

En undersøkelse som ble gjort blant polititjenestemenn i operativ tjeneste i Oslo i fjor, viser at Høyre og Frp vil følge politifolks vilje dersom partiene klarer å få innført generell bevæpning i Norge. Svært mange av dem som oftest opplever konfrontasjoner med farlige kriminelle, ønsker å ha våpen tilgjengelig. Av 437 operativt politifolk i Oslo som svarte på undersøkelsen, ønsker hele 81,7 prosent, eller flere enn fire av fem, fast bevæpning.

tore.letvik@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen