Innenriks

Politiet om Tysfjord-saken: – Vi ser en grovhet som politiet sjelden ser i overgrepssaker

43 er voldtektssaker. 40 saker omhandler seksuell omgang med barn under 14 år. – Over halvparten har en strafferamme på 21 års fengsel, sier politiadvokat Øyvind Rengård.

Politiet har avdekket 151 seksuelle overgrepssaker i Tysfjord-saken. 43 er voldtektssaker, mens 40 saker omhandler seksuell omgang med barn under 14 år.

Mange av sakene omfatter grove seksuelle overgrep – herunder voldtekter av barn, opplyser Nordland politidistrikt.

Mange av overgrepene i Tysfjord har pågått over lang tid, og de startet da fornærmede var svært unge. Den yngste var bare fire år, ifølge politiet.

– Etter dagens lovgiving ville mange saker vært definert som voldtekt, sier politiadvokat Øyvind Rengård.

– Vi ser en grovhet som politiet sjelden ser i overgrepssaker. Over halvparten har en strafferamme på 21 års fengsel, sier han.

– Det sier seg selv at etterforskningen har vært svært utfordrende, legger han til.

To tiltalt – politiet tror det blir flere

Så langt har politiet tatt ut overgrepstiltale mot to personer. De regner imidlertid med at flere blir tiltalt i tiden som kommer.

I den første saken som gikk i Salten tingrett i oktober, sto en mann tiltalt for ni voldtekter og andre seksuelle overgrep mot seks forskjellige fornærmede. Dom i denne saken ventes i midten av desember.

Det er også tatt ut tiltale i en annen sak hvor hovedforhandling er berammet til januar 2018. Til sammen er det tatt ut ti tiltalebeslutninger.

Politiet i Nordland opplyser at de har grunn til å tro at det vil bli tatt ut flere tiltaler allerede før årsskiftet.

– Cirka 30 saker er som nevnt fortsatt under etterforskning, og det er grunn til å tro at det vil komme flere tiltaler i den nærmeste fremtid. Vi kan på nåværende tidspunkt ikke tallfeste disse sakene nærmere, fastslår politiet i rapporten om etterforskningen med Tysfjord-sakene.

Grove seksuelle overgrep mot barn

Av de 43 voldtektssakene dreier de fleste seg om grove seksuelle overgrep mot barn og voksne. Også i de 40 sakene som omhandler seksuell omgang med barn under 14 år, er det snakk om grove seksuelle overgrep som etter dagens lovgiving anses som voldtekt.

Politiet opplyser at det er registrert til sammen 82 fornærmede og 92 mistenkte personer. Nærmere 70 prosent av de fornærmede og mistenkte tilhører det lulesamiske miljøet i Tysfjord.

Gjennom avhør av de involverte fremkommer det også at mange har tilknytning til den læstadianske menigheten – både blant dem som tilhører det lulesamiske miljøet og andre.

Etterforskningen har vist at 58 prosent av overgrepene har skjedd på vestsiden av Tysfjorden, mens 42 prosent har skjedd på østsiden av Tysfjorden.

– Modige

Politiet startet den omfattende etterforskningen etter at elleve kvinner og menn fortalte til VG i juni i fjor at de var blitt utsatt for seksuelle overgrep i kommunen. Etter halvannet år er prosjektet nå avsluttet.

Politiet understreker at selv om mange av sakene ligger langt tilbake i tid, og selv og mange av dem er blitt henlagt på grunn av foreldelse, så har alle de fornærmede gitt viktige bidrag til etterforskningen. Politiet takker nå alle dem som har valgt å stå fram med sin historie – både offentlig og ved å komme til politiet.

– Vi er klar over at det har vært svært krevende for de fornærmede, og de har vært modige som har fortalt sin historie, sier politimester Tone Vangen.

Politiet beklager

Hun innrømmer at politiet opp gjennom årene har gjort en altfor dårlig jobb med å ivareta innbyggerne i Tysfjord. Spørsmålet er om også andre etater rundt kommunen burde ha avdekket og bidratt til å avverge overgrep i årenes løp.

– Jeg skal ikke svare for andre etater, men jeg ser at den jobben som politiet har gjort fram til juni 2016, ikke har vært god nok. Det vil jeg på vegne av politiet få beklage på sterkeste, sier Vangen.

Politimesteren understreker samtidig at politiet for 20–30 år siden jobbet under helt andre betingelser enn i dag og at politiets forståelse og kompetanse knyttet til seksuelle overgrepssaker er betydelig styrket.

Gjenstår mye arbeid

Til tross for mange anmeldelser, opplyser Vangen at politiet har mottatt kun et fåtall nye anmeldelser fra barn og ungdom som fortsatt er bosatt i Tysfjord. Mange av de fornærmede har i dag forlatt Tysfjord og etablert seg andre steder i landet, mens de fleste mistenkte fortsatt bor i kommunen.

Politiet fastslår nå at de mest sårbare personene er jenter som ble utsatt for overgrep fram til de var 15–16 år gamle.

Selv om politiet nå avslutter Tysfjord-saken som et prosjekt, gjenstår det fremdeles mye arbeid. Politiet utelukker ikke at det kan komme nye overgrepssaker og dermed nye siktelser.

– Før vi kan slå oss til ro med at det ikke finnes flere nye overgrepssaker, så må vi jobbe enda tettere opp mot barnehage, skole, helsesøster, allmennlege, barnevern og andre som eventuelt kan fange opp bekymringer, understreker Vangen.

– Mitt store ønske er at innbyggerne i Tysfjord skal ha tillit til sitt politi. Et politi som på flere områder jobber ganske annerledes enn tidligere. Vi må jobbe sammen slik at Tysfjord blir et godt og trygt samfunn for alle innbyggerne, sier politimesteren. (NTB)

Mer fra Dagsavisen