Innenriks

Pleiepengeordningen: Får telefoner fra fortvilte foreldre

Uverdig, brutalt og i strid med Grunnloven. Barnenevrolog Ellen Annexstad er ikke nådig i sin dom over den nye pleiepengeordningen.

– Jeg får telefoner nesten daglig fra fortvilte foreldre som blir stående helt uten inntekt hvis de velger å passe varig syke barn i mer enn fem år.

I et langt og skarpt Facebook-innlegg tok barnenevrolog Ellen Annexstad denne uka et kraftig oppgjør med den nye pleiepengeordningen som trådte i kraft 1. oktober. Hun mener den nye ordningen krenker grunnleggende rettigheter til de mest sårbare og varig syke barna. Til daglig jobber hun med små barn som har sjeldne diagnoser og som vil trenge pleie livet ut.

– Det er snakk om barn som er fysisk eller psykisk utviklingshemmet og som trenger kontinuerlig pleie. Selv om mange av disse barna ikke har språk, ser vi basale endringer i puls og pust når mamma eller pappa kommer inn på sykehuset. Det er ingen tvil om at foreldrene er de som best kan gi disse barna trygghet og omsorg, sier Annexstad, som er spesialist i barnesykdommer og overlege ved Barne- og ungdomsklinikken ved Sykehuset i Østfold.

Kommentar: Foreldrene som roper på Erna (Bente Rognan Gravklev)

– En katastrofe

På tirsdag ble det høy temperatur i vandrehallen på Stortinget da flere mødre som har alvorlig syke barn konfronterte statsminister Erna Solberg med den nye pleiepengeordningen. Et samlet storting stemte for endringene i ordningen i april. Pleiepenger skal sikre foreldre som må ta seg av syke barn en inntekt når de må være borte fra jobb. Den nye ordningen vil føre til at langt flere enn i dag får rett til pleiepenger. Grunnen til at saken har skapt stor debatt, skyldes at den nye ordningen innebærer at foreldre med syke barn bare får dekket 66 prosent av sin inntekt etter det første året med pleiepenger og at ordningen har en begrensning på fem år. I Stortingets spørretime ville SV-leder Audun Lysbakken vite om statsministeren vil snu i denne saken. Solberg svarte at regjeringen skal se på hvordan ordningen kan forbedres.

Annexstad mener et kutt i inntekten på over 30 prosent er svært alvorlig for familiene det gjelder. Hun reagerer også kraftig på at pengestøtten stopper opp etter fem år.

– For dem som må pleie barna i mer enn fem år, er full stopp i inntekt en katastrofe, sier hun.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Grunnloven

Barnenevrologen mener endringene i pleiepengeordningen er i strid med Grunnlovens § 104.

– Ved avgjørelser som berører barn, skal barnets beste være et grunnleggende hensyn.

Hun viser også til FNs barnekonvensjon og at barn har en lovfestet rett til samvær med minst en av foreldrene under opphold på en helseinstitusjon.

– Barneperspektivet må være sentralt når man diskuterer denne ordningen. Alle politikerne på Stortinget har nå et ansvar for å gjøre noe med det jeg mener er en uverdig, brutal og grunnlovsstridig ordning.

Annexstad synes det er uforståelig at politikerne gikk inn for ordningen, og hun mener endringene heller ikke kan forsvares økonomisk.

– Når foreldrene ikke gis mulighet til å pleie barna sine, må det offentlige ta ansvar. Vi vet at barn som ikke pleies av sine foreldre, oftere opplever akutte forverringer og blir lenger på sykehus. I tillegg til at det er uverdig, vil det å overlate pleien til det offentlige koste enormt mye penger, sier Annexstad og legger til:

– Kommunene er heller ikke på noen måte rustet til å ta over den enorme pleieoppgaven som disse foreldrene gjør i dag.

Kommentaren som startet det hele: «Hei Erna. Jeg er mammaen til Sindre. Da han var 3 år fikk han leukemi»

– Oppsiktsvekkende

Ketil Størdal, leder i Barnelegeforeningen, mener også at stortingspolitikerne ikke har tatt tilstrekkelig hensyn til Grunnlovens paragraf 104.

– Grunnloven forplikter. Man skal sikre at barnet får den nødvendige helsemessige trygghet og fortrinnsvis i egen familie.

Han mener det er oppsiktsvekkende at unntaksregelen, som sier at man kan få pleiepenger utover fem år, bare skal gjelde for ny livstruende sykdom.

– Foreldre med barn som har en varig sykdom og som blir livstruende, får ikke pleiepenger. Det synes vi er hjerterått. Barnelegeforeningen mener det er helt feil å gi en tidsbegrensing for pleiepenger på fem år.

– Sykdommer har ingen tidsbegrensning. Vi opplever det derfor som underlig at man setter en maksgrense på 1.300 dager. Det tyder på at lovgiverne ikke forstår hvor uforutsigbar sykdom kan være.

Han avviser kontant at andre økonomiske hjelpeordninger kan veie opp for begrensningene i den nye pleiepengeordningen.

– De kommunale ordningene er overhodet ikke et fullgodt alternativ. Det er ordninger som har en helt annen skala og som er altfor uforpliktende. Hvis kommunale ytelser skal erstatte pleiepenger, må disse ordningene lovfestes og være mye mer forpliktende enn de er i dag.

Les også: KrF løfter pleiepenge-saken inn i budsjettkampen

Svar fra Hauglie

I et tilsvar til saken skriver arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie at regjeringen har bevilget en halv milliard kroner ekstra, doblet pengepleieordningen og at opp mot 9.000 barn flere barn og familier får rett på støtte. Hun skriver at personer som mottar pleiepenger etter den gamle ordningen, starter på nytt med «full tidskonto» på 1.300 dager i den nye ordningen.

– Regjeringen kommer til å se på pleiepengeordningen på nytt. Det er imidlertid ingen grunn til bekymring eller hastverk, for den eneste forskjellen det neste året er at flere tusen flere familier får pleiepenger.

Mer fra Dagsavisen