Innenriks

Plasserer nye jobber i Oslo

To av tre direktorater har hovedkontor i Oslo eller Akershus, og det har regjeringen bidratt til.

Bilde 1 av 4

Både det nye Direktoratet for e-helse og Kulturtanken fikk adresse Oslo ved etableringen i fjor. Det samme er tilfellet for Jernbanedirektoratet, som ble operativt fra årsskiftet i år.

Av de nye direktoratene siden regjeringen tiltrådte, er det bare Valgdirektoratet som er blitt plassert utenfor Oslo og Akershus. Det er lokalisert i Tønsberg, ti mil med bil fra Oslo.

Les også: Høyre, Frp og Venstre vurderer å flytte 1.200 arbeidsplasser og 600 studieplasser ut av Oslo

Flytteplaner

– Det er 50.000 stillinger i staten i Oslo. Mange opplever omstilling i dag. Det kan ikke være slik at statens ansatte i Oslo skal være skjermet mot enhver endring.

Slik argumenterte kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) da det i februar ble kjent at regjeringen og Venstre var blitt enige om å flytte inntil 1.200 arbeidsplasser ut fra Oslo.

– Denne planen vil skape nye muligheter for folk og lokalsamfunn og bidra til vekst og utvikling både i byer og distrikter, sa Sanner også, ifølge NTB.

Distriktene ville også ha fått mange nye arbeidsplasser hvis alle de nye direktoratene var blitt plassert der:

* Direktoratet for e-helse har per i dag 309 ansatte.

* Jernbanedirektoratet skal ha 164 ansatte.

* Kulturtanken har per dags dato 41,7 årsverk, og skal nå rekruttere fire nye avdelingsdiktører.

* Valgdirektoratet, som altså ble plassert i Tønsberg, monner ikke så mye på egen hånd med sine så langt 22 fast ansatte.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

63 direktorater

Til sammen er det nå 63 direktorater, får Dagsavisen opplyst i Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi). Det tallet kan fort endre seg, for regjeringen har ikke bare opprettet, men også avviklet direktorater siden den tiltrådte:

* Statens innkrevingssentral sluttet å være direktorat da den ble del av Skatteetaten i 2015.

* Direktoratet for nødkommunikasjon ble del av Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap fra 1. mars i år.

* Statens strålevern sluttet å være direktorat da det ble lagt under Helsedirektoratet i fjor, men i februar foreslo regjeringen å «reetablere» Strålevernet som egen etat, denne gang under Helse- og omsorgsdepartementet.

* I februar ble det også kjent at regjeringen vil opprette en ny sivil myndighet for sikkerhetsklaring. Den vil få anslagsvis 20 årsverk, og skal plasseres i Moss.

* Regjeringen vurderer dessuten et tverrgående IKT-organ for alt fra barnehagene opp til høyere utdanning.

Totalt er 37 av direktoratene nå lokalisert i Oslo eller har sitt hovedkontor her. I tillegg kommer fem direktorater i Oslos nærmeste omegn, slik som Sandvika og Lillestrøm.

I motsatt ende finner vi Nord-Trøndelag og Oppland, som ifølge Difis oversikter må nøye seg med to avdelingskontorer hver.

Les også: 4.000 nye statsansatte i Oslo under Sanner

– Har blitt forsømt

Fylkesordfører Even Aleksander Hagen (Ap) i Oppland, er ikke fornøyd med å være vert for kun en avdeling av Direktoratet for byggkvalitet og en avdeling av Skattedirektoratet, som begge har sitt hovedkontor i Oslo, om noen skulle lure.

– Statlige arbeidsplasser skal lokaliseres ulike steder i Norge, og Oppland er et av fylkene som har blitt forsømt av ulike regjeringer. Flere direktorater kunne naturlig blitt lagt til Oppland. Vi har sterke fagmiljøer, spesielt innen cyber- og informasjonssikkerhet, industri og landbruk, sier Hagen.

– Jeg er skuffa over at staten ikke oftere ser i vår retning når det etableres nye arbeidsplasser, men det at dagens regjering fortsetter å drive fram sentralisering, overrasker meg dessverre ikke, fortsetter han.

Hagen mener det nå må opprettes et nytt direktorat for cyber- og informasjonssikkerhet, og at det må plasseres i Mjøsregionen.»

Les også: - Vi har ingenting imot Førde, Trondheim eller Stavanger, men det er ikke der vi har familien vår

– Bør ligge godt an

Også fylkesråd Per-Gunnar Sveen (Ap) i Hedmark, ønsker seg et direktorat.

– Hedmark bør ligge godt til rette for å få et direktorat, mener han.

– Vi hadde deler av ett, Direktoratet for økonomistyring (DFØ), men de samler all sin virksomhet i Oslo, Stavanger og Trondheim, så den delen som har vært på Hamar, avsluttes innen 1.april i år.

Sveen peker på byene Hamar, Kongsvinger og Elverum som godt egnet vertskap for et direktorat.

Debatt: Familiene må ta kostnadene

Mer fra Dagsavisen