Innenriks

Plass til 1.000 asylsøkere – nå er de 20

Det 6.000 kvadratmeter store ankomstsenteret i Råde står nå nesten helt tomt.

Bilde 1 av 2

Rundt 6.400 mennesker i nød har vært innom ankomstsenteret siden det åpnet 16. oktober. Nå bor sjelden flere enn 30 her av gangen.

Det er blitt betydelig mindre larm i det gigantiske mottaket enn det var for halvannen måned siden. Da lekte en skokk med unger i det fargerike lekerommet, de voksne gikk i skytteltrafikk til badet for å gjøre unna morgenstellet, og i spisesalen satt det alltid noen ved bordene. Selv da var det rolig her sammenlignet med hektiske november, da kapasiteten på 1.000 sengeplasser ofte var sprengt med god margin.

LES OGSÅ: Her er asylsøkernes «smykker»

– Flyktet for livet

Onsdag formiddag var 20 av sengeplassene i bruk. Tolv nye asylsøkere satt på venterommet i ankomsthallen.

Mandag denne uka var det bare ni asylsøkere på mottaket.

De har 6.000 kvadratmeter å bevege seg på. En av dem som var der mandag, var syriske Hiba Najjar (28), som er kommet etter mannen sin til Norge.

– Det var noen afghanere som okkuperte stedet der jeg bodde. Jeg vet ikke om de tilhørte IS, men vi har flyktet for livet. Det skjedde så mange fryktelige ting, og vi levde med konstant engstelse. I løpet av én dag der «dør man» ti ganger, forteller Najjar på arabisk via norsk tolk.

Iranske Sajjad Javidi Alesaadi (31) er en av få andre asylsøkere i senteret denne dagen. Han snakker farsi og litt engelsk og presenterer seg som kjemiingeniør.

– Tyder på en økning

Et døgn senere blir Najjar og Alesaadi sendt videre. Kanskje kommer nye inn for å bli registrert og sendt gjennom helsesjekk på sykehuset i Moss. Kanskje kommer ingen.

– Noen dager kommer 15 nye asylsøkere, andre dager ingen. Vi er stort sett mellom seks og 30 her. På det meste i januar har belegget vært 56. Det er naturlig nok langt færre barn innom også nå, forteller UDI-rådgiver Tellef Grønlie.

Like før jul var den ferske innvandrings- og integreringsministeren, Sylvi Listhaug (Frp), på sitt første besøk ved mottaket i Råde og varslet et nytt sett med asylinnstramninger. Blant annet ønsker Listhaug at politiet skal kunne oppbevare fingeravtrykk i ti år i stedet for fem. Asylpakken er nå ute på høring med frist neste uke.

Og nettopp regjeringens og andre lands asyltiltak er det som gjør UDI-prognosene for flyktningtilstrømmingen i 2016 usikre, ifølge Grønlie.

– Over 30.000 asylsøkere kom i fjor. Prognosene UDI opererer med for i år, er på inntil 50-60.000 asylsøkere. Alt tilsier at antallet stiger fra i fjor. Faktum er at det kommer flere til Hellas nå enn på samme tid i fjor, sier Grønlie.

Svensker søkte asyl

En engelskmann og tre svensker møtte opp på ankomstsenteret i Råde og ville søke asyl.

Blant de 31.145 menneskene som søkte norsk asyl i fjor (se faktaboks), var folk av 100 ulike nasjonaliteter – også dem som kommer fra land som anses å være trygge og dem som ikke trenger å søke asyl for å få være i Norge. Noen svært få av asylsøkerne i fjor var fra land som Sverige, Nederland, Tyskland, Polen, Tsjekkia, Ungarn, Spania og England.

– Enkelte fra Schengen-land har misforstått og forvillet seg inn på ankomstsenteret. Engelskmannen var det noen som fortalte meg om lenge etterpå. Han ble selvsagt behandlet med 48-timersprosedyre, såkalt hurtig saksgang, forteller UDI-rådgiver Tellef Grønlie.

Også en svensk kvinne og to svenske menn søkte norsk asyl i 2015.

– Det skjer veldig sjeldent at vi mottar asylsøknader fra disse landene. Årsaker kan være doble statsborgerskap eller for eksempel at asylsøkeren er medfølgende kone og barn som ikke er Schengen-borgere, forteller pressekontakt Kristian Nicolai Stakset-Gundersen i UDI.

Mer fra Dagsavisen