Innenriks

Peker på rødgrønn regjering

Ap-leder Jonas Gahr Støre viste fram en frekkere side på partilederdebatten i Arendal denne uka. Selv mener han at han har funnet tilbake til formen.

Bilde 1 av 2

Av Sofie Prestegård, Marie De Rosa og Katrine Strøm

ARENDAL (Dagsavisen): Det lukter nok svette på Youngstorget i disse dager. Det er 24 dager igjen til valget, og i snitt ligger Ap på under 30 prosent på målingene så langt i august. I tillegg kom sjokkmålingen fra NRK tirsdag der Ap fikk en oppslutning på 27 prosent. Det er et godt stykke fra toppsnittet i vinter, der Ap lå på rundt 36 prosent.

Men Støre er fornøyd med at han ble kronet til kongen av partilederdebatten i Arendal denne uka, der han hadde en frekkere og mer personlig tone enn tidligere. Ap-lederen mener han har funnet tilbake til seg selv.

– Jeg opplevde i debatten at jeg var meg selv fullt og helt. Det som har gjort mest inntrykk på meg, er tilbakemeldingene jeg har fått fra tidligere kollegaer som sier at nå kjenner de meg igjen. Jeg er den samme, jeg fyller 57 år i denne valgkampen, men jeg opplever at jeg er den samme mannen, sier Støre til Dagsavisen.

Han vedgår imidlertid at han så langt i valgkampen ikke har vært flink nok til å tydeliggjøre de politiske forskjellene mellom Ap og Høyre.

– Jeg må vedgå at vi kanskje ikke har vært flinke nok til å få fram dette tidligere, og sommerstid er ikke en intens valgkamptid i Norge, sier Ap-lederen.

Rødgrønn regjering

Analytikere har pekt på at Aps tilnærming til Kristelig Folkeparti (KrF) kan ha ført en del Ap-velgere mot partiene lenger til venstre.

– Bør du avklare at et samarbeid med KrF er usannsynlig?

– De partiene som vil bytte ut Høyre og Frp i regjering, skal vi ha et åpent forhold til. Venstre har nå med all tydelighet avklart at de vil være et støtteparti for Høyre og Frp.

– KrF går til valg på Erna Solberg (H) som statsminister?

– Det gjør at de kan ende med å også støtte Frp. Det gjør det selvsagt uaktuelt for Ap å ha et samarbeid med dem, men de har vært tydeligere på at de ønsker å bytte ut den sittende regjeringen, og det har jeg lyttet til, sier Støre.

– Men de partiene som står nærmest Ap for samarbeid er SV og Sp, sier Støre, som allerede har lukket døren for samarbeid i regjering med MDG, Rødt og Venstre.

Dette understreker også partisekretær Kjersti Stenseng (Ap).

– Det rødgrønne alternativet er ganske tydelig. Vi har samarbeidet godt med SV og Sp i regjering tidligere, og så lukker vi ikke flere dører nå før etter valget. Vi har gjort noen avklaringer rundt samarbeid. Det tror jeg har vært viktig for at velgerne skal få et tydeligere bilde av hva som er alternativet, sier Stenseng til Dagsavisen.

Kommentar: Aps kjernevelgere bekjenner seg ikke til samme tro som toppledelsen. (Hege Ulstein)

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Har vært utydelige

I likhet med Støre, mener hun at partiet må spisse tonen framover.

– Jeg tror noe av grunnen til at en del av våre velgere er usikre og har satt seg på gjerdet, er at vi ikke har vært tydelige nok på å få fram hovedsakene våre, sier Stenseng.

For selv om det varierer litt fra måling til måling hvor velgerne til Ap går, er det gjennomgående at de fleste tapte velgerne forsvinner opp på gjerdet.

Årsaken det pekes på, er utydelighet og mangel på nærhet.

Utfordringen har vært å få fram forskjellene mellom Ap og Høyre. Det gjelder i saker som føles viktig for folk: Små forskjeller, velferdsspørsmål og arbeidsliv.

– Vi må spisse budskapet vår enda mer og være tydelig på hva det å satse på skole og eldre betyr for folk der de bor. Hva betyr Aps prioriteringer i praksis for deg og ditt lokalsamfunn? Hvor mange lærere utgjør vår satsing for skolen der ungene dine går?

Les også: Jonas kan bli avhengig av MDG

– Må snakke med hjertet

Sentralstyremedlem i Ap, Else-May Botten, oppsummerer det slik:

– Vi må formidle budskapet vårt slik at det treffer hjertet mer enn hodet. Politikk handler om hverdagen til folk, og vi må kommunisere på en slik måte at folk opplever at vi tar opp saker de er opptatt av. Det er den jobben vi har foran oss nå, sier Botten til Dagsavisen.

Nærheten har altså manglet i det som tidvis har vært en dagsorden preget av tidvis tekniske debatter om sysselsettingsgrad og kompetanseløft. Men Ap vil ikke forlate trygge jobber som hovedsak, selv med ledighetstall som ser noe bedre ut.

– Det er fortsatt 120.000 uten jobb i Norge, understreker Stenseng.

Hun tror partiet vil heve seg, og mener allerede å se tegn til det. Ap har selv fått gjennomført en måling av InFact tirsdag, som gir partiet en oppslutning på 31,3 prosent.

Les også: Han blir gjerne ny kulturminister

Kommentar: Venstrevridd?

Mer fra Dagsavisen