Nyheter

- Pakistans 22. juli

Flere tusen gikk i fakkeltog mot terrorangrepet i Peshawar i forrige uke, der 132 barn ble drept av Taliban. - Flere paralleller til 22. juli, sier Islamsk Råd.

På årets mørkeste dag, i et tungt og bløtt snøvær, gikk hundrevis av både muslimer og ikke-muslimer i fakkeltog for å markere samhold og avstand etter skoleterroren i Pakistan.

Tirsdag forrige uke kom beskjeden om at den pakistanske grenen av Taliban hadde gått til angrep på en skole i Peshawar. 132 barn og 12 voksne ble drept, i det som skal ha vært et hevnangrep mot det pakistanske militæret.

Arrangørene i Islamsk Råd arrangerte i sommer et demonstrasjonstog mot IS, som samlet hundrevis av folk i Oslos gater. Også denne gangen møtte mange opp, og faklene lyste opp et julepyntet Karl Johans gate. Nesten 3.000 deltok i gårsdagens fakkeltog, ifølge Islamsk Råd.

 

Avstand fra terror

Generalsekretær Mehtab Afsar i Islamsk Råd Norge sier til Dagsavisen at markeringen var viktig ikke minst for å markere avstand mot terror. Han tror at noe av grunnen til at så mange møtte opp og deltok i fakkeltoget er hatt vi har terroren fra 22. juli friskt i minne. Han mener det er flere paralleller mellom skoleangrepet i Pakistan og terrorangrepet på Utøya 22. juli.

- På samme måte som på Utøya gikk terroristene fra klasserom til klasserom og skjøt barn. Det kaller jeg bare for styggedom, sier generalsekretæren.

Afsar er veldig glad for at det offentlige Norge stilte mannsterkt, med både utenriksminister Børge Brende, kulturminister Thorhild Widvey og partisekretær i Arbeiderpartiet, Raymond Johansen.

- Vi er veldig glade for den norske dialogmodellen, og det at de stiller opp gjør at norske muslimer føler seg som en del av samfunnet.

22. juli

Også kulturminister Thorhild Widvey, var opptatt av sammenhengen mellom skoleangrepet og 22. juli.

- Etter 22. juli var det en norsk-pakistansk drosjesjåfør som sa til meg at alle barn er våre barn. Både som statsråd og som mor er det viktig for meg å vise solidaritet med dem som mistet noen, sier Widvey til Dagsavisen.

Partisekretær i Arbeiderpartiet, Raymond Johansen, kjenner sammenligningen med 22. juli bedre enn de fleste. Han var en av de aller første som ankom Utvika da skytingen på Utøya ble kjent.

- Det er en relevant sammenligning. Her har de bare hatt ett formål, å drepe. De har gått fra klasserom til klasserom bare for å drepe, akkurat som Anders Behring Breivik gjorde, sier Johansen til Dagsavisen.

 

Barns rettigheter

En lang rekke appellanter holdt taler foran Stortinget i går, deriblant utenriksminister Børge Brende, flere religiøse ledere og den pakistanske ambassadøren Abdul Hamid. Likevel var det sju år gamle Sakaria Hussain som stjal showet foran Stortinget i går, da han manet til fred.

- Dere som dreper barn og kaller dere muslimer, har dere kanskje glemt at vår profet var spesielt glad i barn, sa 7-åringen.

Også generalsekretær i Plan Norge, Olaf Thommessen, snakket barnas sak fra talerstolen. Thommessen var særlig opptatt av at dette angrepet langt fra var det eneste angrepet som har kommet mot skoler i Pakistan de siste årene.

- Med fredsprisen til Malala og Satyarthi har barns rettigheter endelig kommet til forhandlingsbordet, og da er det utrolig viktig at Norge jobber internasjonalt for at barns hensyn skal settes øverst. Kampen mot fattigdom er også kampen mot terrorisme, sier Thommessen til Dagsavisen.

stian.fyen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen