Innenriks

Oslos nye biskop tok opp #metoo

Nå er hun Oslos nye biskop: Tidligere gateprest Kari Veiteberg lo glad og lettet etter at søndagens høytidelige vigslingsseremoni var overstått.

Av Anne Marjatta Gøystdal

Veiteberg (56) var full av smil og latter etter at den to timer lange høymessen i en fullsatt Oslo domkirke var over.

– Det gikk fint! sier hun

Med kong Harald til stede ble hun vigslet til biskop i Oslo. Hun er den 32. lutherske biskopen i bispedømmet – og den første kvinnen.

Skjellsord og skam

Preses i bispemøtet, Helga Haugland Byfuglien, foresto vigslingen. Biskoper og prester fra Norge og nabolandene våre deltok i forbønnshandlingen.
– Jeg følte glede. Jeg følte jeg ble båret fram, sa Veiteberg.

Selv om det var en gledens dag, var det et alvorlig og dagsaktuelt tema som gikk igjen i Veitebergs første preken som biskop, nemlig et budskap om å sette ord på krenkende oppførsel.

Hun innledet med henvisning til det bibelske uttrykket «ormeyngel» og at skjellsord kan få folk til å skamme seg over den de er. De som ikke har gjort noe galt, er oftest de som kjenner seg rammet, påpekte hun.

– Det har vi sett tydelige eksempler på i det siste. Ikke bare i Alabama, men også her hjemme. #Metoo-kampanjen forteller om trakassering og også overgrep i store deler av samfunnslivet, sa hun.

– Preller av

Det vanskelige er at fortellingene sitter så langt inne, mente den ferske biskopen. Ikke bare fordi det dreier seg om maktforhold, men også fordi ofrene har kjent skam. Alle som har vært i kontakt med ofre for overgrep og vold, vet at det er regelen, fortsatte hun:
– Ofrene er dem som tar ord om skam og skyld til seg, mens de samme ordene preller tilsynelatende av på dem som virkelig har gjort noe vondt, sa Veiteberg.

Som prest har hun hatt mange samtaler og sjelesorg med folk som er blitt seksuelt trakassert eller har gjennomgått overgrep, utdypet hun etter seremonien. Derfor var det så viktig for henne å ta opp temaet i den første prekenen etter vigslingen.

– Det er noe jeg bærer med meg. Jeg tror Metoo-kampanjen har åpnet opp og er starten på at man setter ord på dette, sier hun.

Tenkt mye på makt

En kirke som er åpen for alle, hele tiden. Det er Veitebergs visjon når hun tar fatt på sin biskopgjerning. Den tidligere bymisjons- og gatepresten sa nylig i et intervju med NTB at hun har grunnet mye på dette med makt siden hun ble utnevnt.
Kirken skal hele tiden være opptatt av hvem som målbærer kritikk av makthavere og samfunnsstrukturer i dag, sa hun i domkirken.

– Det koster å være profetisk. Det er ikke behagelig. Men vi kan ikke la være. Vi skal fremme et frigjørende evangelium, sa hun.

– Kjenner byen på nattetid

Bakgrunn som gateprest vil prege biskopgjerningen fordi hun har lært å kjenne storbyer som Oslo og Bergen på både nattetid og dagtid, mener hun selv. Veiteberg er særlig opptatt av at man må unngå å snakke om «oss» og «dem» – noe også preses Byfuglien tok opp i sin vigslingstale.
– Ordene «for alle» skurrer ofte fordi mange har en indre støy av å oppleve å bli utsatt for makt, oppleve at de blir dyttet ut, sa hun.

Byfuglien framholdt at kirkens ledere må vise ydmykhet og tydelighet for å skapet en åpen kirke, noe også den ferske biskopen vil finne er en krevende balansegang. Hun understreket at Kirken tar imot den nye biskopen med glede og forventning.

– Det har vært sterke profiler, som du følger. De satte sitt preg på hovedstadsbispedømmet. Nå skal du gjøre det. Med din person, din kompetanse og alt du har med deg, sa Byfuglien. (NTB)

LES OGSÅ: De fattiges biskop

Mer fra Dagsavisen