Nyheter

OL-sjef leder arbeidet med ny Jordal Amfi

Da OL-sjef Eli Grimsby 1. oktober fikk den nedslående beskjeden om at det ikke ville bli noe av Oslo OL i 2022, var hennes første tanke hva som ville skje med de ansatte. Dernest hva som ville skje med planene for nye idrettsanlegg.

Nå er hun og 15 andre OL-ansatte i god gang med å planlegge nye Jordal Amfi, som etter planen skal stå ferdig høsten 2018.

- Jeg ble veldig glad da politikerne dagen etter OL-nedturen tydelig sa at de ville gjennomføre planene om nye idrettsanlegg, sier Grimsby.

Nytt foretak

-  Jeg er bygningsingeniør. Så jeg vil bygge. Ikke bare planlegge, sier Eli Grimsby til Dagsavisen.

På ringeklokken utenfor lokalene i Olav Vs gate, står det fortsatt OL 2022, OL-logoene preger lokalene, og på visittkortene står det fortsatt Oslo 2022.

Det blir det nå en forandring på.

Da oslobudsjettet ble vedtatt forrige torsdag ble det satt av seks millioner kroner til prosjektering av nye Jordal Amfi, og det ble opprettet en ny midlertidig etat, ledet av Eli Grimsby, som skal føre dette arbeidet videre.

Fra første juli blir det opprettet ett nytt kommunalt foretak (KF), som skal ha ansvar for å utvikle, eie og forvalte kultur- og idrettsanlegg i Oslo.

Dette foretaket vil få eget budsjett, og videre planlegging vil gå inn under dette.

Nytt Jordal

Først ut er Jordal Amfi.

Det er på dette anlegget vi har kommet lengst i planene.  Vi har fått seks millioner kroner over Oslobudsjettet til planlegging og regulering. Og byrådet har vedtatt at det skal bygges et nytt Jordal Amfi, sier Eli Grimsby, og viser fram plantegningen slike den var tenkt om det skulle bli et OL.

- For OL var det planlagt et at anlegg med rundt seks tusen sitteplasser. Hva det blir til nå, er ikke endelig bestemt. Men vi må bygge et anlegg etter Vålerengas behov, sier Eli Grimsby.

Grimsby har jevnlig møter med VIF-sjef Jan Tore Kjær, og de har også dialog med DNB-arena i Stavanger, om hva som bør til av fasiliteter i en ny arena.

- Ting som det å ha nok toaletter, og da særlig for damer, hvor det oftest er kø, er viktig. Ingen liker å bruke pausene til å stå i toalettkø, når man også ønsker å kjøpe seg noe å spise og drikke sier Grimsby.

Den nye arenaen har en kostnadsramme på 492 millioner korner, inkludert konseptusikkerhet, arkitektur og reallønnsvekst.

I disse dager er forslaget til detaljregulering med konsekvensutredning sendt ut til offentlig ettersyn, og 26. januar er fristen for å komme med innsigelser.

Gjennom KVU, konsekvensvalgutredningen, i forberedelsene til et OL i Oslo, ble Jordal styrket som lokasjon for en ny ishall, med kapasitet til 6.000 tilskuere.

- Nå holder vi på med reguleringsplanen, hvor hele området reguleres til fri-  og idrettsformål. I dag er det regulert som friområde, sier Grimsby

- Vårt forslag går ut på å rive det nåværende Jordal og bygge nytt.  Det er det mest lønnsomme. Men det blir spennende å høre hva byantikvaren har å si. De mener at Jordal er verneverdig, sier Eli Grimsby.

Hva som er verdenverdig med Jordal Amfi er vanskelig å se for seg.  Anlegget som ble ferdigstilt til OL i 1952, er mer eller mindre falleferdig, og egner seg lite som idrettsanlegg etter dagens krav.

De skissene som Dagsavisen nå presentere, er hvordan et OL-anlegg kunne sett ut.

Sannsynlig blir det en arkitektkonkurranse. Og i en OL-plan lå det mange andre krav, som vi kan se bort ifra nå. Blant annet vard et satt av store uteområder som TV-selskapene trengte, sier hun.

Flere anlegg

Der nye foretaket, som vil være i drift fra sommeren av, kommer i tillegg til de tre andre kommunale foretakene, boligbygg, omsorgsbygg og undervisningsbygg.

I Oslo 2022 konseptet lå det inne flere nye idrettsanlegg i Oslo. Mange fryktet at dette ville bli lagt på is, da OL gikk i vasken.

Heldigvis er ikke arbeidet vi har gjort med tanke på OL forgjeves. OL-arbeidet har vist politikerne at det er skrikende behov for nye anlegg i Oslo. Og med opprettelsen av det nye foretaket, viser politikerne vilje til å få realisert disse, sier Grimsby.

Skøytehall på Valle Hovin, ishall på Mortensrud, og et anlegg på Grønmo er det som ligger nærmest.

Det nye foretaket, som vil være i drift fra 1. juli, vil også ha kulturanlegg som det nye Munch-museet, og Deichmanske bibliotek under sine faner.

Mer fra Dagsavisen