Innenriks

– Oslo får til ei pølse i bua

Statsbudsjettet legger opp til færre avganger på de mest trafikkerte kollektivlinjene, mener Guri Melby (V).

Bilde 1 av 2

– Den største skuffelsen i statsbudsjettet for Oslo er at påplussinga vi fikk i belønningsordningen for kollektivtrafikk ikke er videreført. Det betyr i realiteten 130 færre millioner å rutte med i kollektivtrafikken i Oslo og Akershus neste år enn i år, sier miljø- og samferdselsbyråd i Oslo, Guri Melby.

Da statsbudsjettet ble lagt fram onsdag lå det inne en lang rekke satsinger på kollektivtrafikk og jernbane. Blant annet kunne Oslopolitikerne juble for 100 millioner kroner til planlegging av den nye fornebubanen.

Men samtidig kuttes det i belønningsordningen for kollektivsatsing i byene.

– Dette er midler vi bruker på flere avganger på de mest trafikkerte linjene, sier Melby, og legger til:

– Dette er noe jeg regner med at Venstre vil prioritere i forhandlingene. Men det er synd at ikke regjeringen ordner opp i dette selv.

LES OGSÅ: Ruter er på gli etter protester mot nedleggelser

T-banetunnel

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen sier til Dagsavisen at det bare er delvis riktig at det er et kutt i kollektivtrafikken i Oslo.

– Vi foreslår 1,1 milliard i belønningsordninger, som er 140 millioner mer enn vi har forplikta oss til i nasjonal transportplan. Men det er riktig som Guri sier at i 2015 lå det på 1,3 milliarder. Men det er bonuspenger man ikke kan regne med fra år til år, sier han.

Han mener samtidig at om en summerer alle satsinger på kollektiv i Oslo-området er det mer penger i 2016 enn i 2015.

– Om en summerer satsingene med bymiljøavtaler, belønningsordninger og satsing på fornebubanen, så satser vi i 2016 1,5 milliarder, mot 1,3 milliarder i år, sier Solvik Olsen.

Statlig kemner

– Alle kommuner kunne vel ønsket seg mer penger, men innenfor hva som er rimelig å forvente er jeg fornøyd, sier Lae Solberg.

Men han er svært misfornøyd med at Siv Jensen overfører kemneren til staten.

– Oslo har en meget godt fungerende skatteinnkrever, som vi også kan nyte glede av kompetansen til i innsatsen mot arbeidskriminalitet. At han nå statliggjøres syntes jeg er uheldig, og et dårlig forslag.

Finansbyråden trekker fram at tilskuddet til kommuner i vekst endres, sånn at Oslo får 25 millioner kroner mer å rutte med i 2016 enn man hadde planlagt. På den måten kompenseres Oslo bedre for befolkningsveksten.

Det imponerer ikke finanspolitisk talsperson Rina Mariann Hansen fra Arbeiderpartiet.

– 25 millioner til en by som vokser så mye som Oslo blir som en pølse i bua. Vi trenger en langt større satsing for å takle den planlagte befolkningsveksten, sier hun.

Også Hansen er misfornøyd med kollektivsatsinga, og sier at «om vi skal få en grønnere by må vi gjøre det selv».

LES OGSÅ: AUF vil ha T-bane om om natta

Mer fra Dagsavisen