Innenriks

Øker innsatsen i kampen mot IS

Regjeringen har bestemt at Norge nå skal øke den militære innsatsen mot IS, og sender 60 soldater som skal trene ulike syriske grupper.

På en pressekonferanse mandag kveld kveld ble det klart at Norge trapper opp innsatsen i kampen mot terrorgruppen IS. Norge skal sende rundt 60 personer til Jordan, hvor de skal trene, rådgi og gi operativ støtte til syriske grupper i deres kamp for å frigjøre områder som i dag er IS-kontrollerte.

– ISIL kan bekjempes både i Irak og Syria. Lokale styrker skal lede an i kampen, og vi skal støtte og trene disse styrkene, sa statsminister Erna Solberg under pressekonferansen.

I tillegg til statsministeren, var også utenriksminister Børge Brende og forsvarsminister Ine Eriksen Søreide på plass.

Kan øke trusselen

Både Solberg og Søreide var klare på at slik oppdraget ser ut i dag, skal norsk personell ikke bevege seg inn i Syria, men holde seg i Jordan.

– Det er forbudet en risiko ved alle slike oppdrag, og det er blant et av de vanskeligste valgene vi som politikere tar, sa Solberg.

– Dette vil kunne øke trusselen mot Norge. Samtidig er det en risiko om vi ikke gjør noe. Å bekjempe ISIL bidrar til å redusere faren for terrorangrep på norsk og europeisk jord, sa Søreide.

Børge Brende la på pressekonferansen fram at Norge også vil øke den humanitære innsatsen.

– Den sivile innsatsen i Syria og Irak er bred, og Norge er en betydelig humanitær aktør. Vi har et stort engasjement for å avhjelpe situasjonen i Syria, og vil derfor gi 10 milliarder kroner over fire år, så Brende.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

SV: – For mye er uklart

SV-leder Audun Lysbakken sier til Dagsavisen at SV ikke vil kunne stille seg bak det militære bidraget.

– Vi kan ikke stille oss bak dette, og føler oss ikke trygge på at dette er en god bruk av norske styrker, selv om vi støtter regjeringens ønske om å bekjempe ISIL, sier Lysbakken til Dagsavisen.

Han er særlig skeptisk til hvor lite konkret oppdraget er.

– Det er for mye som er uklart, for eksempel hvilke grupper i Syria Norge skal bidra til å trene. Vi vet at flere av de gruppene også har blitt anklaget for menneskerettighetsbrudd for å drive med en krigføring Norge ikke burde stille seg bak, sier Lysbakken.

Ap og KrF er positive

Arbeiderpartiet stiller seg imidlertid bak regjeringens beslutning.

– Vi har forsikret oss om at det folkerettslige mandatet er på plass. Norge bidrar i dag til trening av kurdiske soldater inne i Irak, og vi støtter nå utvidelsen av engasjementet til også å omfatte spesielt utvalgte syriske grupper, sier Anniken Huitfeldt til NTB.

Også KrF stiller seg bak regjeringens forslag om å sende norske styrker, ifølge NTB.

Mer fra Dagsavisen