Innenriks

Nytt klimahåp

Parisavtalen kan tre i kraft allerede før utgangen av året, tror klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H).

– Mange land ratifiserer avtalen i løpet av året. USA og Kina har sagt at de vil gjøre det. Det samme har Mexico. India vil forsøke å ratifisere i år, Marokko kommer snart og tyskerne holder på. Det kan tilsi at Parisavtalen trer i kraft i løpet av året eller tidlig neste år. Arbeidet med dette går dermed raskere enn mange hadde trodd, sier Helgesen til Dagsavisen.

I går avsluttet han et tre dager langt opphold i Berlin, som deltaker på et ministermøte om klimaforhandlingene. «Gjør Parisavtalen til virkelighet» var mottoet for møtet, som Tysklands miljøminister Barbara Hendricks, var vert for. Også forbundskansler Angela Merkel var blant deltakerne.

55 land/55 prosent

Parisavtalen, som ble inngått i desember i fjor, har til formål å holde den globale oppvarmingen godt under 2 grader, og å tilstrebe en temperaturøkning på maksimalt 1,5 grader. Dette skal blant annet skje ved en reduksjon av karbonutslippene «snarest mulig»

Avtalen omfatter også en målsetting om at det skal gis 100 milliarder amerikanske dollar i året til klimatiltak i utviklingsland.

Så langt har 177 land undertegnet avtalen, men den blir ikke juridisk bindende før 55 land som til sammen representerer minst 55 prosent av de globale utslippene av klimagasser, har ratifisert den.

Ved utgangen av mai hadde 17 land ratifisert avtalen. Norge ble det 18. landet, og det første industrilandet, som ratifiserte avtalen. Det skjedde formelt i FN-hovedkvarteret i New York 20. juni, etter stortingsbehandlingen en snau uke før.

– Hvis også India ratifiserer avtalen i år, vil vi ikke være langt unna 55 prosent av de globale utslippene, konstaterer Helgesen.

Utgangspunktet for den kommende klimakonferansen i Marrakesh i Marokko i november, kan dermed bli svært godt.

– Det som blir utrolig viktig i Marrakesh er at vi ser framskritt i finansieringen av klimatiltakene. Forbundskansler Angela Merkel omtalte det som «sannhetens time» under møtet i Berlin, sier Helgesen.

Saudi-Arabia overrasker

Også det at land som tidligere har vært bremseklosser i klimaarbeidet, nå er innstilt på å redusere sine utslipp av klimagasser, bidrar til at det var en optimistisk Helgesen som forlot Berlin i går ettermiddag.

– Det mest interessante med møtet var budskapet fra Saudi-Arabia, som nå ikke bare har sett behovet for framdrift i klimaarbeidet internasjonalt, men som også er innstilt på omstilling nasjonalt, sier Helgesen.

Han hilser velkommen oljestatens planer om storstilt satsing på produksjon av fornybar energi, og påpeker at forholdene ligger til rette for det etter som det jo er snakk om et land med mye sol.

Mer fra Dagsavisen