Innenriks

Ny skatt kan stanse prisgaloppen

Norske boliger er blitt nær fire ganger dyrere de siste 20 årene. En ny, mulig eiendomsskatt kan føre til at prisveksten blir snudd til kraftig prisfall.

I dag legger det regjeringsoppnevnte Scheel-utvalget fram sin innstilling om norsk bedriftsbeskatning. De siste dagene har flere aviser skrevet at utvalget vil foreslå kutt i bedrifts- og personskatten på mellom 60 og 80 milliarder kroner. For å kompensere for dette store inntektsbortfallet for staten, kan det bli nødvendig å innføre en nasjonal eiendomsskatt.

Det igjen kan føre til prisfall på boliger og i verste fall et boligkrakk, mener eksperter.

- Faren for krakk er absolutt til stede hvis man innfører en betydelig skatt på eiendom på feil tidspunkt, uttalte sjeføkonom Roger Bjørnstad i Samfunnsøkonomisk Analyse til Dagens Næringsliv i går.

 

Øker raskere enn lønna

Selv om et slikt krakk kan få store negative konsekvenser for ferske boligeiere med lån til langt over pipa, kan det også gjøre det enklere for andre unge å komme inn på et boligmarked som har fått en nærmest umulig inngangspris.

* Boligprisindeksen til Statistisk sentralbyrå viser at boligprisene økte med 369,4 prosent i 20-årsperioden 1992 - 2012.

* I Oslo og Bærum økte boligprisene med hele 530,5 prosent.

* I samme periode økte husholdningenes realinntekter med «bare» 64,2 prosent.

I gjennomsnitt bruker husholdningene nå 27 prosent av inntekten på bolig, ifølge tall Miljøpartiet De Grønne (MDG) har innhentet. Men det finnes dem som bruker vesentlig mer. Hver tiende boliglånstaker under 35 år, har nå en belåningsgrad som er høyere enn boligens verdi, viser tall Finanstilsynet nylig framla.

- Nå har det gått for langt. Situasjonen har blitt prekært uholdbar, mener Shoaib Sultan, MDGs ordførerkandidat i Oslo, før kommunevalget neste år.

- Egen bolig bør være en menneskerett, men mange klarer ikke lenger å komme inn på eiendomsmarkedet, fortsetter han.

Ikke minst har den «ekstreme veksten i boligprisene» rammet de mange som ikke har noen å dele utgiftene med, påpeker Sultan. I Oslo består nå hele 52 prosent av husholdningene av bare én person, mens landsgjennomsnittet er 40 prosent, ifølge Statistisk sentralbyrå.

Samtidig er også det å leie bolig blitt svært dyrt. Gjennomsnittlig leiepris for en ettromsleilighet i Oslo har steget til over 8.000 kroner i måneden. De som vil ha to rom må ut med nær 11.000 kroner, ifølge Boligjegeren.no.

 

Les også: Varsler bredt skatteforlik

 

- Veksten må bremses

MDG mener derfor at det nå er nødvendig med tiltak som kan bremse en videre prisvekst på boliger. I sitt alternative statsbudsjett tar partiet til orde for blant annet bygging av langt flere studentboliger, for å lette presset på det øvrige markedet.

MDG er også opptatt av at det har vært «gunstige betingelser» for boligspekulasjon i lengre tid. Dette har bidratt til at nær 300.000 boliger nå eies av folk som ikke bor i dem selv.

Regjeringen har foreslått å innføre en ligningstakst på 80 prosent fra bolig nummer tre. En slik heving av skattetrykket vil gjøre det mindre lukrativt å investere i mange boliger. Ikke godt nok, mener MDG, som går inn for en ligningstakst på hele 90 prosent allerede fra bolig nummer to. I dag er ligningstaksten 60 prosent fra bolig nummer to.

Muligheten for en ny nasjonal eiendomsskatt, vil ikke Sultan kommentere før etter at Scheel-utvalget har lagt fram sin innstilling.

Bedriftsøkonom og bygningsingeniør Bjørn Erik Øye ved Prognosesenteret, tror ikke at en slik skatt blir innført.

- Den regjeringen som gjør det, er død, sier han.

 

Les også kommentar på Nyemeninger.no: Skatten min

 

Falt med 18 prosent

I 1988 ble Norge rammet av et voldsomt boligkrakk som førte til noe nær «gi bort-priser» etter hvert. Først i 1993 begynte prisene å krabbe sakte oppover igjen. Prisveksten fortsatte fram til finanskrisen mellom 2007 og 2009. I denne perioden falt boligprisene med 18 prosent, justert for inflasjonen, ifølge Norges Handelshøyskole.

Uansett hva Scheel-utvalget kommer til å foreslå, mener MDG at det er et stort behov for en langt mer aktiv boligpolitikk, ikke minst i Oslo.

- Vi vil invitere de andre politiske partiene til et samarbeid om dette, slik at vi kan finne ut hva slags tverrpolitiske allianser det er mulig å få til, sier Sultan.

Mer fra Dagsavisen