Innenriks

Ny perle i Oslofjorden

Neste sommer er den forurensede Husbergøya i Oslofjorden forvandlet til en friluftsperle. Ruter er villig til å legge ferjeruten sin innom øya.

– Blir Husbergøya oppgradert og etterspurt som badested, er det klart vi må legge til rette for ferjeforbindelse, sier Hans Andreas Fristad, redaktør i Ruter til Dagsavisen.

Dermed kan det etter hvert bli enklere for Oslofolk å komme seg ut til den tidligere industriøya, som i løpet av høsten og vinteren skal oppgraderes til å bli et attraktivt friluftsområde.

«Crystal clear»

En mulig ferjeforbindelse til Husbergøya er imidlertid ikke godt nytt for familien Sørensen Westeng. De vil nemlig helst ha øya for seg selv.

– På naboøya Langøyene ligger folk som sild i tønne, mens her kan vi være for oss selv og utfolde oss fritt. Ungene storkoser seg, fastslår far Christian Westeng.

Han titter bort på Raymond (12) og Silje (7) som plasker frydefullt rundt i vannet. Familien har tatt seg inn til Husbergøya med egen båt. Her nyter de varme sommerdager med bading og grilling.

– Jeg har visst om Husbergøya i mange år, men det var først i fjor jeg oppdaget hvor idyllisk det var her. Etter det har det blitt mange turer hit, forklarer Westeng.

Han understreker at han er skeptisk til at øya er søplete og forurenset.

– Det er så mye glasskår her at barna er nødt til å ha på seg sko når i de bader. Og det er ikke hyggelig å vite at øya er forurenset. Bare kommunen får ryddet opp på, så blir dette en fantastisk perle, konstaterer Westeng.

Men vannet er ikke familien redd for å hoppe i.

– Se, vannet er jo crystal clear! Det er i hvert fall ikke verre enn de andre badeplassene i Oslofjorden, sier han.

Og det har Westeng helt rett i. Ifølge spesialkonsulent i friluftsetaten, Truls Korsæth, er det grunnen på øya som er forurenset.

– Problemet er grunnen, og vår første prioritet er å fjerne den forurensede massen der, forklarer Korsæth.

Fiskerester

Husbergøya har fra begynnelsen på 1900-tallet blitt benyttet til produksjon av fiskeolje og tran. Etter at fabrikken ble nedlagt på 1980-tallet har øya nærmest stått i brakk. Friluftsetaten har funnet mye grums etter den gamle fabrikken.

– Det er ganske mye rart. Vi må fjerne organisk materiale som fisk- og oljerester. Vi fant også plast, metall, betong og jernbjelker, sier han.

Det ble ved befaringen av øya i tillegg observert en del søppel og armeringsjern liggende i strandsonen. Når forurensningen er fjernet, skal bryggen repareres og badeplass tilrettelegges.

– Målet er å sette øya tilbake i den tilstand den burde være, og at Husbergøya endelig kan bli et attraktivt turmål, sier Korsæth.

Han understreker imidlertid at utviklingsplanen for øya først skal ut på høring.

– Husbergøya ligger geografisk i Nesodden kommune. Hvis de og andre brukere er enig i planene våre, starter vi allerede til høsten. Men vi må få klarsignal fra dem først. Jeg regner med at det vil gå sin gang, sier Korseth.

Mer fra Dagsavisen