Innenriks

– Norske forbrukere blir lurt til å tro at dette er produkter som er etisk produsert.

Stortingets arbeids- og sosialkomité ba Vinmonopolet undersøke arbeidsforholdene på sørafrikanske vingårder i 2010. – Vi har tatt grep, svarer Vinmonopolet.

SVs Karin Andersen lot seg opprøre av Dagsavisens oppslag torsdag. Forholdene om elendige arbeidsforhold på sørafrikanske vingårder er varslet om tidligere, men ble for alvor kjent da NRK viste dokumentaren «Bitre druer» i 2016 – et år det for øvrig ble solgt 1,4 millioner liter sørafrikansk vin i Norge.

Vinmonopolet startet da en prosess med å gå inn i påstandene, og i vår ble det flere steder avdekket alvorlige forhold.

Men dette burde vært avdekket og tatt tak i før, mener Andersen.

– Det er ikke slik at dette temaet ikke er tatt opp med Vinmonopolet tidligere, sier hun.

Les også: De kaller det moderne slaveri

– Blir ganske frustrert

Stortingets arbeids- og sosialkomité var i Sør-Afrika i september 2010.

– Vi ba om et møte med en av de store leverandørene til det norske markedet, og var der med representanter fra Vinmonopolet. Under et møte på vingården spurte jeg om hvordan de forsikrer seg om at kravene Vinmonopolet stiller til etiske standarder blir fulgt. Da svarte de at de sender et avkrysningsskjema til gårdeierne, sier Andersen, og fortsetter:

– Vi svarte at de må i det minste spørre dem det gjelder, arbeiderne og fagforeningene. Jeg blir ganske frustrert hvis det er sånn at det som skjedde der ikke fikk noen innvirkning på hvordan polet har håndtert dette fra 2010 og fram til denne dokumentaren. Det synes jeg er forstemmende. Også fordi norske forbrukere blir lurt til å tro at dette er produkter som er etisk produsert.

Hun er samtidig kritisk til at vinflasker i norske polhyller forblir merket som etisk produsert, når det ikke kan garanteres.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Viser til prosess

– Det er ikke slik at vi ikke har gjort noe siden den gang, sier Kristian Hogstad i Vinmonopolet, som selv var med på 2010-turen Andersen viser til.

Han er enig med Andersen at selvevaluering er en svak kontrollform, men sier ordningen ikke først og fremst var ment som kontroll. Det var første skritt i å få på plass en grundigere oppfølging og skape bevissthet om de etiske standardene Vinmonopolet legger til grunn.

– Fra 2012 til 2014 hadde vi slike selvevalueringer for å bevisstgjøre produsentene om våre etiske retningslinjer. I tillegg gjennomførte vi enkelte stikkprøver i form av revisjoner. Fra 2015 startet vi en grundigere oppfølging av vinprodusenter og vingårdene, og som går lenger ned i leverandørkjeden enn tidligere.

I 2016, før den kritiske dokumentarfilmen, startet også Vinmonopolet opp et pilotprosjekt i tråd med denne oppfølgingen.

Samtidig er han helt enig i kritikken mot etisk-merkingen hvis det viser seg at merkingen ikke lever opp til det den lover, og sier Vinmonopolet ikke er komfortabel med å opprettholde merking dersom ikke forholdene bedres innen rimelig tid.

Mer fra Dagsavisen