Innenriks

Norge mangler barnesykepleiere

Mangelen på barnesykepleiere i Norge er prekær, og altfor få videreutdanner seg.

Bilde 1 av 2

En ny NOVA-rapport fra i år viser at det er en generell mangel på sykepleiere. Om 20 år vil Norge mangle nesten 30.000 sykepleiere. Men mangelen på spesialsykepleiere er enda større. Det viser en spørreundersøkelse fra 2015 (ABIO-rapporten).

To av tre enhetsledere ved norske sykehus fortalte at de ikke hadde tilstrekkelig fast ansatte sykepleiere med videreutdanning til å kunne opprettholde en tilfredsstillende kompetanse.

Undersøkelsen viste også at overvekten av spesialsykepleiere var godt voksne mennesker som snart ville være i pensjonsalderen. Av spesialsykepleiere var det barnesykepleiere det mangler mest av.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Barnesykepleier

Kirsti Egge Haugstad er leder for Barnesykepleierforbundet i Norsk Sykepleierforbund. Hun er også fagansvarlig barnesykepleier ved barneakuttmottaket på Oslo universitetssykehus.

Haugstad er bekymret for framtida og ønsker seg et politisk løft for å rekruttere flere spesialsykepleiere.

– Vi trenger en forpliktende opptrappingsplan. Det blir fort mange fine ord og festtaler. Det vi trenger er hundre prosent garantier.

– Spesialisthelsetjenesten behandler de sykeste og mest sårbare blant oss. Det stiller høye krav til kompetanse. I dag får de ikke den behandlingen de har krav på, sier hun.

Regjeringen har lagt fram en plan for rekruttering, kompetanseheving og fagutvikling i de kommunale helse- og omsorgstjenestene. Det er kalt Kompetanseløftet 2020.

30. mars i år fulgte Torgeir Micaelsen (Ap) opp med å fremme to forslag i Stortinget: At det ble utarbeidet en forpliktende opptrappingsplan for utdanning av spesialsykepleiere. Og utarbeidelse av en plan om at utdanningen av spesialsykepleiere blir oppdatert.

Les Sigrid Bonde Tusvik: Når legen kommmer inn i rommet, snur den gode stemningen

Ut og inn av sykehus

Camilla Lyngen har slitt med tarmsykdommen Morbus Crohn i mange år. Hun har kjent på kroppen hvor viktig det er at sykepleierne har god kompetanse.

– Da jeg var elleve år fikk jeg store magesmerter med diaré og oppkast. Fastlegen mente at det ikke var noe fysisk galt med meg, men at jeg var psykisk syk. Etter ett år tok en turnuslege på legekontoret heldigvis tak. Han syntes det var rart at jeg ikke var blitt utredet.

Camilla Lyngen forteller at hun var mye innlagt på sykehuset.

– Jeg var den første på sykehuset som var så ung og fikk den diagnosen, og til å begynne med ble jeg feilmedisinert. Å møte sykepleiere som har kompetanse i å behandle unge var helt uvurderlig. På barneavdelingen følte jeg meg i trygge hender. Men da jeg var 15 ble jeg overflyttet til voksenavdeling. Da ble alt mye vanskeligere. Der hadde jeg ikke noen i ryggen som så saken fra min side, sier Camilla Lyngen.

Les også: Skriver om jobben på Facebook

Skyver ansvaret over på helseforetakene

Bent Høie har ingen opptrappingsplan for enkelte personellgrupper.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) er enig i at Norge trenger flere spesialsykepleiere – som for eksempel barnesykepleiere. Han skriver i en e-post til Dagsavisen at det er stort behov for disse gruppene i framtida.

Han viser til Nasjonal helse- og sykehusplan, som ble lagt fram i fjor. Her skisseres det blant annet hvordan man ser for seg å sikre nok helsepersonell fram mot 2030. Videreutdanningstilbudet blir gjennomgått for å få oversikt over behovet.

– Helseforetakene har ansvar for å legge planer for hvordan behovene skal møtes, og spesialsykepleiere er en av gruppene det jobbes for å rekruttere og beholde. Helse- og omsorgsdepartementet har stilt krav om at de skal legge til rette for videre- og etterutdanning, slik at kompetansen blir hevet.

– Departementet har ikke egne opptrappingsplaner for enkelte personellgrupper. Det kan være ulike behov på ulike sykehus, og da er det mer hensiktsmessig at ledelse og ansatte på sykehusene legger planer og setter i verk tiltak på områdene de har behov, skriver Høie som viser til at universitets- og høyskolesektoren har et hovedansvar for utdanningene som tilbys.

Mer fra Dagsavisen