Innenriks

Nordlys-show over Østlandet

Natt til tirsdag danset nordlyset over store deler av Norge, til og med så langt sør som Moss.

Mange turister kommer langveisfra for å besøke Nord-Norge - og da spesielt Tromsø - for å se nordlyset.

I går trengte de ikke å reise lenger nord enn til Moss og store deler av Østfold for å se det vakre lysspillet.

– Noen ganger er det såkalte koronahull på solen. Det betyr at magnetfeltet er åpent, noe som gir mer nordlysaktivitet. Akkurat nå er det et koronahull rettet mot jorda, sier Mats Carlsson, professor i astrofysikk tilknyttet Universitetet i Oslo. Hans spesialområde er solfysikk.

– Spesiell opplevelse

En av dem som fikk oppleve nordlyset over Moss i natt var Pavel Storozhuk. Sammen med samboeren Aljona Sapovalova observerte de lysshowet fra toppen av Blåbæråsen.

– Vi var hjemme og så det vi trodde var noen skyer, men så beveget det seg mer enn vanlig. Da tenkte vi «Oj, det er jo faktisk nordlys!», forteller han.

Klokken var da 21.30. 23.15 var det over.

– Vi så det over Slalombakken, før det flyttet seg mot Refsnes. Der forsvant det. Lyset var stort sett grønt, sier han.

Dette er ikke første gangen han har sett nordlys, men han synes det er like spennende hver gang.

– Det er overraskende å se det så langt sør som Moss. Man forventer ikke det. Hvis man er nordover er de fleste vant til det, men her er det en ekstra spesiell opplevelse, sier han.

Se bildet han tok her:

Nordlys over Moss, tatt fra Blåbæråsen. Kvelden 26.09.16.

Mer vanlig enn de fleste tror

Ifølge Carlsson er det ikke så uvanlig at nordlyset treffer så langt sør. Han forteller at det allerede har vært nordlys over Moss minst to til tre ganger denne høsten. Problemet er bare å se det.

– Det er mye som skal klaffe. Det er gjerne bare noen timer det er synlig, og det må i tillegg være mørkt og klarvær. Dessuten bor de fleste menneskene der det er mye lys, noe som gjør det vanskeligere å se nordlys på himmelen.

Nordlysaktiviteten går i bølger. Hvert 11. år er den på et toppunkt. Det skjedde i 2013-14.

– Ofte er det mye aktivitet i den neddgående fasen også, sier Carlsson.

Ny sjanse torsdag

National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) regner med at det kommer en ny magnetisk storm natt til torsdag.

– Jeg tror det er store muligheter for at nordlyset vil være synlig over Norge da - også så langt sør som Oslo-området, sier professoren.

Men hva med været?

– Natt til onsdag vil det være nedbær og en del skyer, men natt til torsdag er det bedre. Det skjer veldig mye for tiden, men tidlig den natten er det kanskje mulig å se noe sporadisk, sier Espen Bisett Granan, vakthavende statsmeteorolog.

Sola som forstyrrer magnetfeltet

Professor Carlssen forklarer fenomenet nordlys slik:

– Det oppstår på grunn av partikler som kommer inn i jordens atmosfære. Der kolliderer de med luftmolekylene, slik at de får mer energi. Den energien sendes ut som lys. Selve partiklene kommer fra magnetosfæren. Det er magnetfeltet som går rundt jorden. I Norge er det beltet omtrent ved Tromsø. Når partiklene blir forstyrret av noe som skjer på sola og kommer inn i atmosfæren, følger de magnetfeltene og beveger seg mot magnetisk nord- og sydpol.

Ifølge han er grønt det vanligste lyset nordlyset gir fra seg. Hvor langt sør du er har ikke noe å si på fargen.

– At nordlyset kommer lenger sør betyr bare at det er større aktivitet, altså enten kraftigere solvind eller et utbrudd på sola, forklarer han.

Fikk du med deg nattens nordlys? Send oss gjerne dine bilder fra Østfold til kenneth.stensrud@dagsavisen.no!

Mer fra Dagsavisen