Innenriks

Nær 56.000 eiendommer får eiendomsskatt

Oslo kommune starter med å sende ut skatteseddel i dag.

Innen neste torsdag skal Oslo kommune har sendt ut eiendomsskatteseddelen til boligeiere i kommunen. Dermed får folk snart vite om de skal betale eiendomsskatt og i så fall hvor mye.

Det sendes ut ca. 240 000 eiendomsskattesedler for 173 000 eiendommer.  Totalt er det 55 761 eiendommer som får beskjed om at de skal betale eiendomsskatt i Oslo. 

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Det opplyste finansbyråd i Oslo Robert Steen (Ap) om på en pressekonferanse på Rådhuset i dag. Han understrekte også da hvorfor Oslo kommune nå innfører eiendomsskatten, som varslet i valgkampen.

– Oslo er en stor by med mange utfordringer. Vi har de lengste barnehagekøene og vi trenger å løfte eldreomsorgen. Disse pengene skal gå til dette, sier Steen.

Selve fakturaen kommer ikke før i høst. Er det beregnet eiendomsskatt på mindre enn 50 kroner, sendes det ikke ut faktura.

4 781 kroner 

Av de som skal betale eiendomsskatt blir skatten i snitt på 4.781 kroner. 
Bunnfradraget på eiendomsskatten i Oslo er såpass høyt at det i valgkampen ble stilt spørsmålstegn ved lovligheten av å kalle dette en eiendomsskatt.

LES OGSÅ: Enige om eiendomsskatt i Oslo

Kunne hele bydeler slippe unna skatten?

0,3 fra Grorud 

Det er det ikke. Men det er store forskjeller mellom bydelene i Oslo.
For eksempel vil bare 0,3 prosent av all eiendomsskatten kreves inn fra eiendommer i bydel Grorud og 0,5 prosent fra Alna. 23 prosent vil komme fra Vestre Aker .

3 prosent av skatten vil komme fra Grünerløkka. Selv om kun 7 prosent av eiendommene der får krav om eiendommsskatt. Av de som skal betale her blir skatten i snitt på 7.338.

Forberedt på feil

De foreløpige beregningene til Oslo kommune viser at de totaleskatteinntektene blir i størrelsesordenen 266,5 millioner kroner.  Men finansbyråden er så forberedt på feil i datagrunnlaget at han ikke regner med at de får fullt så mye i inntekter. For 2016 er det budsjettert med 150 millioner kroner i inntekter.

LES OGSÅ: Usikkerhet om hvordan eiendomsskatt vil innkreves for borettslag

Det kan være feil antall bunnfradrag, feil verdi på  boligen og det kan være feil mottaker.  For å  illustrere så er fortsatt Kong Karl IV og Kong Oscar II oppført som eiendomsbesitter i Oslo, sier finansbyråd Robert Steen.

Han legger til at de er forberedt på å håndtere alle klager som måtte komme.

Mer fra Dagsavisen