Innenriks

Nektes norskundervisning i fengsel

RETTIGHETSBRUDD: Mulla Krekars rettigheter i norsk fengsel blir ikke godt nok ivaretatt, mener datteren hans. I løpet av tida han har sonet skal han ha søkt om norskundervisning fem ganger.

I et innlegg i dagens avis peker datteren til mulla Krekar på det hun mener er en rekke kritikkverdige forhold ved måten faren behandles på under soning. Hun ønsker ikke å stå fram med navn.

I løpet av tida han har tilbrakt i fengsel, skal Krekar ha søkt om norskopplæring fem ganger. Like mange ganger skal søknaden ha blitt avvist.

- Han har ønsket og forsøkt å få noe ut av soningen sin. Han har opptrådt som mønsterfange, og prøvd å få norskopplæring i beste Frp-integreringsånd, men det er ikke blitt tilrettelagt, sier Krekars forsvarer, Brynjar Meling, til Dagsavisen.

- Det er et ressursspørsmål som lett burde kunne løses. Det er helt åpenbart noe som burde vært lagt til rette for ham, fortsetter han.

I praksis et brevforbud

I tillegg mener Krekars datter at faren i praksis har brevforbud, når det kan ta opptil fem måneder fra et brev sendes fra Krekar til det når familien.

- Mange av brevene er blitt stoppet, og han har fått masse i retur, bekrefter Meling, som oppfatter kontrollen som ubegrunnet.

- Skulle det være noe grunnlag for å holde flere av disse brevene tilbake for å oversette dem, burde dette vært gjort betraktelig mer effektivt, fortsetter han.

Meling understreker at Krekar ser på forholdet til de fengselsansatte som godt.

- Så problemene går mer på forhold av administrativ og formell karakter, sier han.

Vil ha ham ut

Mulla Krekar, hvis egentlige navn er Faraj Ahmad Najmuddin, kom til Norge fra Nord-Irak som kvoteflyktning i 1991. Han soner for tida en fem år lang fengselsstraff, blant annet for trusler mot Erna Solberg. Hun var kommunalminister i 2003, da det ble bestemt at Krekar skulle utvises fra Norge av hensyn til rikets sikkerhet.

Siden da har Frp ved flere anledninger vært tydelige på at de mener Krekar må ut av landet. Grunnen til at det ennå ikke har skjedd, er at Krekar risikerer dødsstraff dersom han blir sendt tilbake til Irak.

I går uttalte Frps Jan Arild Ellingsen til VG at han forventer at en ny regjering sender mulla Krekar ut av Norge så raskt som mulig. Ulf Leirstein, som sitter i justiskomiteen for Frp, mener Krekar kan se fram til å få Frp ved makta.

- Har frekkhetens nådegave

- Vi har tenkt å sende ham ut av landet, så da får han vel friheten sin, sier Leirstein til Dagsavisen.

Med en litt mer alvorlig tone sier han at Krekar-familien har fått frekkhetens nådegave.

- Det er få her i landet som har nytt så godt av den norske velferden som Krekar, sier Leirstein og er overrasket over debattinnlegget fra Krekars datter.

- Ingen som er en trussel mot rikets sikkerhet kan forvente full frihet i Norge. Men de er hjertelig velkomne til å dra. Ingenting ville gledet meg mer, sier Leirstein. Han mener Krekar-saken har vært en prøve som den norske rettsstaten har bestått.

- Krekar har kostet norske skattebetalere nok. Dette er en mann med rulleblad langt som et vondt år. Men da han ble skutt på betalte vi skjerpet sikkerhet rundt ham og vi har stilt opp mer for Krekar enn mange andre, sier Leirstein.

Hva som er årsaken til at Krekar ikke har fått norsk opplæringen han har søkt om, vil ikke Leirstein spekulere i.

- Det er fengselsmyndighetene som håndterer denne type saker, sier han.

Det har ikke lykkes Dagsavisen å få en kommentar fra fengselet der mulla Krekar soner. På Sundvollen i går kunne Erna Solberg ikke garantere at Krekar blir sendt ut.

Ingen garanti

- Ingen statsminister kan garantere det, fordi vi er en rettsstat. Vi vil ha en ambisjon om å sende ham ut, men her er det rettsstatsprinsippene som gjelder, sa Solberg.

På spørsmål om hvorvidt denne regjeringen ville behandle saken annerledes enn den rødgrønne, svarte Siv Jensen at hun trodde mye av frustrasjonen i folkedypet handlet om tida før han ble fengslet.

- Nå sitter han fengslet, og så er jo neste spørsmål: Hva etterpå? Også Frp er opptatt av å ivareta sunne rettsstatsprinsipper. Vi sender ikke mennesker, nesten uansett hva de har gjort, til en galge. Men det handler om å være tydelige på å forhandle om utleveringsavtaler, og se på mulighetene for å framskynde dette arbeidet, sa Jensen.

samfunn@dagsavisen.no

mulla Krekar

Heter egentlig Faraj Ahmad Najmuddin, og er mulla (muslimsk prest) og tidligere geriljaleder fra det kurdiske Nord-Irak.

Ankom Norge som kvoteflyktning i 1991.

Ble utvist fra Norge i 2003, men er fortsatt i landet, ettersom han risikerer dødsstraff dersom han blir sendt til Irak.

Soner en dom for trusler mot navngitte personer.

Kilder: VG, NRK

Mer fra Dagsavisen