Navn i nyhetene

Venn med Harry Potter

Nancy Herz sier hun var en «looser» som barn, og hadde Harry Potter som venn og Hermine som helt. I dag er Henrik Ibsen et av forbildene.

Hvem: Nancy Herz (21)

Hva: Forfatter, aktivist og skribent og medforfatter av boka «Skamløs»

Aktuell: Ga i oktober ut boka «Skamløs», en faktabok for ungdom om negativ sosial kontroll, sammen med Sofia N. Srour og Amina Bile.


Hva vil det si å være skamløs?

– Det betyr at du ikke kan eie et annet menneske eller prøve å påføre dem regler for hvordan de skal leve livene sine. Jeg skrev en kronikk «Vi er de skamløse, arabiske jentene og vår tid begynner nå», som handlet om at du ikke skal la deg begrense av regler andre setter for deg, samme hvilket miljø de tilhører.

Har du selv blitt påført skam?

– Ja, ikke i form av tvangsekteskap og trusler, men påføring av skam skjer også som «mild» sosial kontroll. Jeg har opplevd å bli korrigert for hvordan jeg går kledd, fortalt hva som er «riktig» oppførsel og så videre.

Du har skrevet at det er enklere å reagere på en konstruktiv måte når man er bevisst på hva slags hersketeknikk man blir utsatt for, hvorfor det?

– Fordi du skjønner at det ikke handler om deg, eller at du har gjort noe galt, men at det er mekanismer – et helt system – som er skapt for å begrense deg. Og at «Hell is other people».

Les også: Amina Bile hater Fantorangen

Har du opplevd trusler og hets?

– Ikke trusler, men hets. Men det som provoserer meg mer enn hets, er usakligheter og diskreditering.

Hva gjør deg forbannet?

– Våre egne opplevelser kommer i alle nyanser og det må det være rom for. Men når våre stemmer blir misbrukt til å fremme rasistiske holdninger blir jeg provosert. Jeg vil at vi skal kunne fortelle våre historier uten å få falsk støtte fra folk som påstår de støtter oss, men kun er ute etter å bruke oss i sin egen politiske agenda. Ikke diskrediter oss ved å bruke oss på den måten.

Hvem er ditt forbilde?

– De er mange og ulike fra nære og fjerne steder. Her hjemme har Hadia Tajik, Shabana Rehman, Loveleen Brenna og mange flere vært pionerer som har gått foran i kampen og våget være seg selv, vist at man kan stå opp for sine rettigheter og samtidig være glad i kulturen sin. Ellers må Edward Snowden nevnes i disse overvåkingstider, og Henrik Ibsen som var forut sin tid på mange områder.

Utenforskap blir nevnt som årsak til at mange utvikler ekstreme holdninger, har du kjent på det?

– Ja, det har jeg kjent på. Da jeg var yngre kjente jeg mye på det at samme hva jeg gjorde ville jeg aldri bli helt norsk, og da reagerte jeg med at jeg forsterket min egen utenforskap. De som frykter ekstremisme må slutte å pushe folk ut av samfunnet og ekskludere, det kan være livsfarlig.

Les også: Sofias skamløse verden

Du var muslim, nå er du ateist og har meldt deg inn i Human Etisk Forbund. Hvorfor det?

– Jeg sluttet å tro og det var ingenting å melde seg ut av, så jeg meldte meg inn i HEF. Følelsen av fellesskap fant jeg derimot hos Amnesty International, mange år tidligere.

Hvem var din barndomshelt?

– Helt? Jeg var en looser. Harry Potter-bøkene var bestevennene mine, og Hermine var kanskje en slags helt.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Gidder ikke lyve i avisen. Nei da, bare tuller.

Er det noe du angrer på?

– Nei. Ingenting. Jeg er den jeg er, også når jeg gjør feil, det må man bare akseptere.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Mange!

– Nevn en?

– Siri Hustvedt!

Mer fra Dagsavisen