Navn i nyhetene

Sier nei til nikab-forbud

Studentleder hardt ut mot lovforslag om forbud mot ansiktsdekkende plagg.

Hvem: Marianne K. Andenæs

Hva: Leder i Norsk Studentorganisasjon (NSO)

Regjeringen vil forby ansiktsdekkende plagg i på alle skoler, høyskoler og universiteter. Hvorfor er du imot dette?

– Lik rett til utdanning er universelt og skal gjelde alle. Du skal ha svært, svært gode argumenter for å innskrenke noens mulighet til å ta utdanning. Spørsmålet er om heldekkende ansiktsplagg er en så stor utfordring at det legitimerer det å innskrenke individets frihet. Det er ikke tilfelle. Å lage et generelt forbud for noe som gjelder anslagsvis under hundre personer, er ganske absurd.

Har kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen et poeng i at plaggene hindrer god kommunikasjon?

– På visse studieprogram hvor det er til hinder for læringen, kan det være legitimt å innføre et forbud, for eksempel innenfor pedagogikk eller ved laboratoriearbeid, hvor ingen får lov til å ha hodeplagg av sikkerhetsmessige grunner. Men det må ha en sterk faglig begrunnelse, og det må gis tydelig informasjon til alle som søker. Å si at det er et så stort problem i alle situasjoner at vi må ha et generelt forbud, blir feil. Det er for eksempel ingen faglige argumenter for at heldekkende hodeplagg vil være til hinder for alle i et auditorium med 200 studenter.

Du mener reglene bør fastsettes lokalt, slik som i dag?

– Ja, det er kjempeviktig at vi ikke begynner å lage forbud mot ting politikere synes er vanskelig eller ikke liker. Jeg tror utdanningsinstitusjonene selv er bedre rustet til å se hvor store faglige utfordringer det innebærer og ikke.

Hva frykter dere vil være konsekvensen av dette?

– At noen velger å ikke ta utdanning, som vil være en mye mer uheldig konsekvens enn at enkelte føler at nikab, burka eller andre heldekkende plagg er til hinder for deres læring. Regjeringen legger her et premiss om begrunnelsene for hvorfor enkelte kvinner velger å bruke slike plagg. Vi kan ikke bestemme grunnen til at andre velger å ytre seg på den måten de gjør. Det må ligge forskning bak, som det ikke gjør i dette tilfellet.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog for?

– For like muligheter, spesielt til å ta utdanning. Men også som jeg gjorde senest i vår under «March For Science», for et fritt akademia. Det er viktige prinsipper som står på spill. Både som studentleder og enkeltperson tar jeg gjerne til gatene.

Hva gjør deg lykkelig?

– Mange ting. Små og store gjennomslag for studentene gjør meg lykkelig. Senest i forrige uke fikk vi gjennomslag i kvalitetsmeldingen. I tillegg er det muligheten til å være med venner og familie og det å mestre personlige utfordringer.

Hvem var din barndomshelt?

– Jeg har alltid sett veldig opp til foreldrene mine. Jeg lærte meg tidlig at jeg må jobbe hardt for å nå mine mål.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Jeg liker aller best å være med gode venner. Jeg har også et veldig konkurranseinstinkt og synes det er veldig morsomt med alle former for spill, brettspill, shuffleboard og lignende. Dessuten er jeg veldig glad i å ta en helgetur til utlandet, et eller annet sted litt bort.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Det måtte blitt den sittende finansministeren, Siv Jensen. Vi har et stykke å gå når det kommer til størrelsen på studiestøtten, og heisen ville vært et godt sted for å få gehør.

Mer fra Dagsavisen