Navn i nyhetene

Pia sa opp på direkten

Nå skal hun lage podkast om flyktninger.

Hvem: Pia Beathe Pedersen (50)

Hva: Journalist og kvinnen bak podkasten «Pia og psyken».

Hvorfor: Har fått økonomisk støtte til å lage flyktningpodkast.

Du har hatt suksess med podkasten «Pia og Psyken» – og nå vil du lage flyktningpodkast og har fått støtte fra Stiftelsen Scheibler. Hva skal de podkastene inneholde?

– Innholdet er ikke klart ennå, men jeg har lyst til å møte mennesker med åpenhet, humor og nysgjerrighet. Jeg vil lage tospråklige sendinger, på norsk og arabisk for eksempel. Jeg har lyst til å lage noe som kan være verdifullt for alle, både de som kommer hit og vi som bor her, at vi kan møtes som likemenn og le med hverandre og av hverandre.

I podkasten «Pia og psyken» tar du opp psykiske lidelser og du er selv åpen om at du er bipolar. Er dette fortsatt et tema som er tabubelagt for mange å snakke om?

– Det er rett og slett litt vanskelig for meg å svare på, for etter at jeg gikk på lufta med «Pia og psyken» opplever jeg at folk jeg møter gjerne vil fortelle meg sine historier. Før jeg var åpen om min diagnose veide jeg opp eventuelle ulemper ved å være åpen, mot stresset med å prøve å holde den hemmelig, og det siste ville jeg ikke taklet. Å fortelle om meg selv er langt å foretrekke framfor å slåss alene.

Mange ungdommer forteller at de sliter psykisk. Er det liksom blitt trendy eller er presset for å lykkes så stort blant unge mennesker at det går utover den psykiske helsen?

– Jeg blir veldig provosert av folk som bagatelliserer ungdom som forteller at de har det vondt og sliter. Jeg tror mange ikke fatter hva slags press spesielt unge mennesker utsettes for i dag. De skal lykkes på alle områder og måler seg selv opp mot de beste hele tida, noe de har rik tilgang til på nettet og i sosiale medier. De er skikkelige, flinke og henger mye mer med sine foreldre. Fagfolk, blant annet huspsykiateren vår, Anne Kristine Bergem, sier jo at ungdommene i dag vender opprøret innover i stedet for utover. Sånt blir man sjuk av, tror jeg.

Vi har en tendens til å diagnostisere alt – fra å være litt trist og lei eller litt aktiv til å være bipolar og ADHD. Hva tror du det kommer av?

– Jeg lurer av og til på om diagnoser er skapt for mennesker eller for legemiddelindustrien. Hadde man investert like mye tid og penger i å se menneskene bak diagnosene som man gjør i utviklingen av medisiner, tror jeg veldig mange hadde fått det veldig mye bedre. Bortsett fra da jeg var innlagt har jeg ikke brukt medisiner, jeg jobber heller med meg selv.

Har du gjort noen morsomt gærne ting når du har vært litt hyper?

– Må vel nevne direkteoppsigelsen min i NRK Østlandssendingen her, men vil påpeke at jeg fortsatt står hundre prosent inne for den. Det jeg likevel vil si er at jeg på det tidspunktet var på den høye siden av meg selv, og at det sannsynligvis ga meg den styrken jeg trengte for å gjøre det.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– «Den som vandrer om natten» av Marianne Fredriksson.

Hva gjør deg lykkelig?

– Havet.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Da tar jeg meg en pils, spiller sykt høy musikk og danser rundt i stua. Naken. Nei da. Jeg har klær på. Som oftest.

Og da går det i svartmetall?

– Egentlig mer i Rage Against The Machine. men også Ricky Martin. «She bangs – she bangs». hehehe.

Hvem var din barndomshelt?

– Katharine Hepburn. En skuespiller som var morsom og frekk, ikke bare vakker.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– En hot fyr med masse humor. Bill Murray, han hadde fått meg til å le.

Mer fra Dagsavisen