Navn i nyhetene

Lurås. For lur for oss?

Innvandringskritiker Helge Lurås er redaktør av den nystartede nettavisen Resett. Og så skulle han også gjerne trykket «reset» på egne uttalelser på Dagsrevyen 22. juli.


Hvem: Helge Lurås (46)

Hva: Innvandringskritiker, utenrikspolitisk kommentator og siviløkonom, nå redaktør av den nystartede nettavisen Resett.

Resett, hva blir det for noe?

– Vi skal lage en nettavis, med et blikk på nyhetsbildet, analyser og meningsinnhold, og så kommer vi til kjøre en del videointervjuer. Stillegående samtaler med interessante mennesker. Ikke bare på den ene fløyen.

Ikke?

– Nei, vi vil få til et møtepunkt i en stadig mer polarisert offentlighet. Særlig rundt effekter av globalisering og migrasjon. Vi kan gjøre det i en vennskapelig og intellektuell redelig tone, uten å sette hverandre i et dårlig lys og latterliggjøre.

Ahh. Planen er å argumentere mot innvandring?

– Det er ikke enighet her, og skal ikke styres med jernhånd av noen Stalin Lurås. Men jeg mener det jeg mener, selv om jeg ofte blir framstilt på en måte jeg ikke kjenner meg igjen i.

Av ... sånne medier som vårt?

– Da jeg flyttet tilbake til Norge ble jeg fort en del av ekspertkorpset. Men desto mer interessante og gjennomtenkte ting jeg kommer ut med, desto mindre kom jeg i mediene. Min kritikk om innvandring har ikke vært noe de etablerte mediene ønsker skal bli framstilt på en intelligent måte.

Du mener at mediene foretrekker uintelligente innvandringskritikere?

– Det er en legitim tolkning, men det er jo dine ord, da.

Du er en for smart innvandringskritiker, så mediene ikke vil ha deg?

– Nei, nå prøver du bare å få meg til å framstå som uspiselig.

*kremt*

– Ikke at jeg er særlig mye mer intelligent enn de fleste, men jeg har nok fått brynet argumentene mer. Da vil man vel framstå som kunnskapsrik.

Hvilket parti vil Resett anbefale?

– Det er ikke avgjort.

Men Frp gir ikke veldig høye odds?

– Du får gå til bookmakerne og høre. Mitt inntrykk er at Frp og Sp har den mest klare oppfatningen av viktigheten av å bevare en rimelig grad av kontinuitet når det gjelder identitet og en form for homogenitet.

Homogenitet? Det høres ut som du tenker på hudfarge. Er du bekymra for blanding?

– Nei, hudfarge er ikke problemet. Grunnleggende sett er ikke innavl bra. Om alle nordmenn om 200 år er brunere i huden har jeg ikke problemer med i det hele tatt.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Så, er integrering et mål?

– Nei, jeg er for assimilering. Jeg har vanskelig for å se at det er kulturelle praksiser fra Midtøsten eller Nord-Afrika som vi har godt av her.

Oj. Er det noe du angrer på?

– Ja, 22. juli. Jeg gikk på Dagsrevyen og sa jeg trodde det var knyttet til islamistisk terror. Jeg var på konstant telefon med norske og internasjonale medier, og så hadde jeg fått beskjed om at det skjedde noe på Utøya også, men rakk ikke å reflektere over det. Det har svekket min troverdighet.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Donald Trump.

Hva skulle du diskutert med han?

– Jeg har bare lyst til å bli kjent med han, jeg forstår ikke fyren helt, og han er viktig. Mange menn ville vel sagt et fantastisk kvinnemenneske, men det er jo ikke så mye man får gjort i en heis. Så jeg sier Donald Trump.

Mer fra Dagsavisen