Navn i nyhetene

Litt Reodor Felgen

Oppfinner Erik Alfred Tesaker synes smarttelefonen er alt annet enn smart og overhodet ikke befriende.

Hvem: Erik Alfred Tesaker

Hva/hvorfor: Leter etter meningen med livet for seg og familien i programmet «Oppfinneren» på NRK

Du drømmer om å bygge et selvforsynt mekanisk paradis – er du en romantiker?

– Absolutt. Om livet bare skulle bestå av fornuft og praktiske løsninger ville vi fått et kaldt, kynisk, stalinistisk samfunn. Iblant må vi kunne trakte etter skjønnhet og drømmer samtidig som vi er realistiske, da får vi en høyere himmel.

Men vi har brevvekslet på tekstmeldinger og epost – er det innafor med data?

– Det er innafor! Jeg drømmer ikke om å gå tilbake til 1800-tallet der folk døde av tuberkulose og man trakk tenner uten bedøvelse. Men om alt skal være rasjonelt og praktisk er jeg redd mye fint er går tapt, og vi mennesker trenger også å ha det litt fint rundt oss.

Du er født i New York, hender det at du tenker – hva om familien hadde blitt boende der?

– Jeg har ikke tenkt mye på det. Men en ting som slår meg er at folk som lever i eksil blir nasjonalromantiske. Og jeg har sett på gamle filmer pappa laget når han var hjemme på ferie i Norge på 60-tallet, de viser heimbygda i et skikkelig Tidemand og Gude-skjær.

Hvordan tror du det er for barn å vokse opp med en oppfinner-pappa?

– Jeg tror de syns det er gøy og det er også populært blant vennene deres å bli med hjem til oss som bor på gard, for her kan de hoppe i høyet og leke med ordentlige dyr.

– Maser de ikke om TV-spill og Disney Channel?

– Jo, men de får det også. Og de har jo venner som har dette, så det er ikke sånn at de ikke kjenner til det. Vi har ikke noe ønske om å leve som outsidere, bare vise at det finnes andre måter å leve på enn den typiske A4-måten.

Er det mulig å overleve utenfor forbrukersamfunnet?

– Det tror jeg ikke. Og det er den dumme smarttelefonen sin skyld. De er alt annet enn smarte og overhodet ikke befriende, snarere tvert imot. Sammen med sosiale medier er den designet til å gjøre oss avhengige, og alle undersøkelser viser at vi misliker det.

I dag er det ofte billigere å kjøpe nytt enn å reparere. Tanker om det?

– Det er skandaløst og burde vært forbudt! Og selv om alle må være seg sitt ansvar bevisst synes jeg ikke dette er et ansvar som skal lempes over på forbrukerne, det burde reguleres med egne lover.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– «Vredens druer» av John Steinbeck. Ikke bare er den godt skrevet men den handler om flyktninger, klasseskiller og utnytting av fattige og føles ubehagelig relevant også i dag.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Tenner i ovnen, lager en kopp kaffe, og setter meg ned uten å gjøre noe fornuftig, bare drømmer meg bort. Om noen spør kan jeg si jeg sitter og grubler på en ny oppfinnelse.

– Hva slags forhold har du til oppfinner Petter Smart fra Donaldbladene? Han som hadde tenkehette med kråker i, vet du.

– Åh ja, han – jeg tror han slo seg selv i hodet med en hammer, men at det ble sensurert og byttet ut med kråkehatten, ja. For meg var han aldri en fiksjonsfigur, men et yrkes-alternativ. Liker også Reodor Felgen.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– Blir fort trøtt blant folk og da går jeg på en dårlig autopilot som fører til at jeg skravler i vei for å holde meg våken, og dermed sier mye dumt.

– Hvem var din barndomshelt?

– Far og farfar. Far fordi han var en så utrolig snill og farfar fordi han var en oppfinner som jobbet på fabrikk, og gikk hjem og lagde kopier av alle maskinene på fabrikken av bukseseler og gamle bildeler, og startet konkurrerende fabrikk selv.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Leonard Cohen, en mann som levde livet og var god til å fortelle om det.

Mer fra Dagsavisen