Navn i nyhetene

Likestillingskamp

Festivalsjef Fredrik Dreyer er klar for årets Oslo Pride.

Hvem: Fredrik Dreyer (23)

Hva: Festivalsjef og leder for Oslo Pride

BamseBingo, slampoesi, dragshow, skeiv samisk kultur, kunst og film og ikke minst Samantha Fox – hva blir høydepunktene for deg på Oslo Pride?

– Jeg er veldig stolt over det fantastiske programmet vi har satt sammen på Pride House i Eldorado bokhandel og tidenes største norske Pride utstilling i Rådhusgalleriet. Det jeg kanskje gleder meg mest av alt til er visningen «Kunsten å være syndig, dialog med min skeive venn» fredag kveld på Pride House. Den handler om verdens første åpne homofile sudaner og hans vei til norsk statsborgerskap. Men for veldig mange av gjestene våre er selvfølgelig Paraden og Skeiv Natt årets største høydepunkt.

I år har foreningen Fri lansert «Gå for meg» i paraden, hva er største årsak til at noen ikke kan eller tør gå i paraden?

– Det er veldig mange årsaker til at folk ikke kan eller tør å gå i paraden. Den største utfordringen er nok noe mange skeive har kjent på, frykten for å ikke bli akseptert som åpen. Den frykten og til dels skammen knyttet til det å være annerledes er en årsak til at folk sliter med å komme ut av skapet og å være seg selv. Og vi håper jo at denne kampanjen kan vise folk i en vanskelig situasjon at de har støtte.

Hva er den viktigste homokampen i dag?

– Homokampen er uløselig knyttet til likestillingskampen og kampen for mangfoldet. Vi kjemper for likestilling, solidaritet og mangfold for alle.

Hva betyr det at profilerte mennesker som Caitlyn Jenner har stått fram som transperson?

– Vi har fortsatt en lang vei å gå når det gjelder aksept ovenfor transpersoner i Norge. Gode rollemodeller betyr mye for å vise bredden i kjønns- og seksualitetsmangfoldet. Emma fra «Født i feil kropp», som sto fram som 13 åring, er en ekstremt viktig og sterk rollemodell.

Dere skal ha debatt om asylpolitikk. Har Norge en god nok asyl- og flyktningpolitikk for lesbiske lhbti-personer?

– Nei, Norge har ikke en god nok politikk på dette området. Det er ekstremt viktig at dette blir en reell og akseptert grunn til å få asyl i Norge.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Bøkene om «Narnia» og «Harry Potter».

Hva gjør deg lykkelig?

– De 300 frivillige som står på helt sinnssykt under Oslo Pride. Folk som besøker parken, folk som blir rørt av en debatt, folk som går i paraden for første gang, foreldre, venner og familie som støtter sine kjære. Resten av året er det gode venner og god mat.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Da gjør jeg ingenting på et døgn. Jeg ligger i senga, spiser is og ser på film.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– At jeg fortsatt ser veldig ung ut.

Hvem var din barndomshelt?

– Batman. Han er en superhelt uten overnaturlige krefter. Mange av utfordringene han møter kan knyttes til den virkelige verden og uansett hvor mye man står på er det alltid nye utfordringer. Noe som igjen gir et godt bilde på rettighetskamp.

Er det noe du angrer på?

– Det er en masse ting jeg skulle ønske jeg hadde gjort annerledes, men jeg angrer ikke på noe. Det å gå rundt å angre på ting er dårlig utnyttelse av tid og energi.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Ingrid Bjørnov. Hun fremstår som veldig morsom og reflektert. Og hun opptrer med allsang i Pride Park på fredag. Så det er slett ikke umulig at jeg plutselig står ved siden av henne, om ikke i heisen, så i Spikersuppa.

Mer fra Dagsavisen