Navn i nyhetene

Konspirasjonskritikeren

John Færseth (44)

Journalist og forfatter av boka «KonspiraNorge». Kritiserte nylig Ny Tid-redaktør Truls Lie for å ha delt falske nyheter om 11. september på Twitter.

Denne uka delte Ny Tid-redaktør Truls Lie artikkelen «CIA-agent tilstår på dødsleiet: Vi sprengte WTC7 11. september». Hvorfor dukker 11. september-konspirasjonsteorier fortsatt opp over 15 år etter angrepet?

– Det kan man lure på. Det har vært mindre av det de siste årene. Det var nok mest aktuelt da George W. Bush var president, men 11. september var en katalysator for mange konspirasjonsteoretikere. Det er på mange måter de moderne konspirasjonsteorienes mor.

Hva får folk til å tro på konspirasjonsteorier?

– Mennesker er utstyrt fra naturens side med et ønske om å finne mening, sammenhenger og sette ting i kontekst. Nyhetsbildet kan være forvirrende, og veldig mye informasjon er tilgjengelig på internett. Mens man før fikk nyhetene i avisen eller på Dagsrevyen, er både nyheter og konspirasjonsteorier nå ett klikk unna. I tillegg er tilliten til media svekket slik at man er mer åpne for andre tolkninger.

Hva er de vanligste konspirasjonsteoriene for tida?

– Nå er veldig mye orientert rundt Syria og at Putin og Assad er uskyldige ofre for en vestlig konspirasjon. Generelt bygger mange av konspirasjonsteoriene på motstand mot globalisering der USA og Israel blir symboler. Og så er det vekst i de villeste teoriene, som flatjordteorien.

Hæ?

– Teorien om at jorda er flat og vitenskapen lyver.

Oi.

– Men så skal det sies at det er langt færre som tror på dette enn de som tror at jødene styrer verden. Jødehat eller åpen antisemittisme har eksplodert de siste årene. For ti år siden trodde jeg at holocaust hadde vaksinert oss mot antisemittisme, men samtidig som tidsvitnene dør ut sier det «bam!», så har vi en antisemittisme vi ikke har sett siden 30-tallet.

Hvilke konspirasjonsteorier bekymrer deg mest?

– For det første er det konspirasjonsteoriene om jøder, men også den generelle svekkingen av tillit til samfunnsinstitusjoner og media. Vi ser at konspirasjonsteorier får fotfeste overalt.

Hva er medisinen mot konspirasjonsteorier?

– At vi forsøker å være litt nøye på hva slags lenker og forestillinger vi deler. Vi må være kildekritiske, for å dele en tvilsom side videre er å legitimere. Gode, gamle mainstream-media må rustes opp, og være grundige på faktasjekk så de beholder troverdighet.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– «Ringenes Herre». Ingen over, ingen ved siden av.

Hva gjør deg lykkelig?

– Det må jo være å gjøre hyggelige ting med hyggelige mennesker.

Hvem var din barndomshelt?

– Kiss.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Da går jeg ut og drikker og fester. Eller så går jeg på nett og kjøper altfor mange bøker jeg aldri kommer til å rekke å lese.

Hvem ville du helst stått fast iheisen med?

– Kanskje noen jeg hadde oppført meg dårlig mot, så vi fikk ordnet opp?

Mer fra Dagsavisen