Navn i nyhetene

Hater Fantorangen

Det er en helt annen barne-tv-stjerne som er «Skamløs»-forfatter Amina Biles barndomshelt.

Hvem: Amina Bile (19)

Hva: Forfatter.

Aktuell: Ga i oktober ut boka «Skamløs», en faktabok for ungdom om negativ sosial kontroll, sammen med Sofia N. Srour og Nancy Herz.

Når var første gang du opplevde negativ sosial kontroll, og hvordan gikk det inn på deg?

– Jeg tror ikke det er noen alder på når jeg merket det, men det var mer sånn at jeg ble bevisst på mitt eget kjønn. At rådene og korrigeringene jeg fikk ble gitt ut ifra det jeg har mellom beina.

Hvordan tror du boken «Skamløs» og debatten dere har brakt videre om skam og æreskultur, kjønnsroller og sosial kontroll i minoritetsmiljøer, påvirker både voksne og unge i vårt samfunn?

– Jeg tror at unge jenter vil tenke at dette ikke er greit. Og at kanskje samtalene om dette starter andre steder enn i en artikkel. Heller i læringssituasjoner eller at det tas opp i moskeer, det hadde jo vært kjempemorsomt! For diskusjonen må tas der den må tas.

Dere kaller dere selv for «de skamløse jentene». Hvorfor det?

– Det var Nancy som begynte med det, som et ironisk uttrykk, fordi vi jo ofte får slengt det mot oss på vårt eget morsmål. Men da er det jo slik at hvis det å si og mene det man vil, er å være skamløs – så er vi skamløse.

Hvordan vil dere fortsette denne kampen mot negativ sosial kontroll og skamkultur, etter at dere allerede har gitt ut boka «Skamløs», skapt debatt i media med SiD-innlegg og fått Fritt Ords Honnørpris?

– Jeg kan i hvert fall snakke for meg, for jeg vet at jeg kommer til å ta det videre på politisk plan. Vi kjemper for at unge får ta egne valg. Og så kanskje seksualundervisning og verksteder der unge kan lære seg å sette ord på følelser.

Les også: Sofia N. Srours skamløse verden

Er det noe du angrer på?

– Å nei, det vet jeg ikke.

Hvem var din barndomshelt?

– Min barndomshelt? Oi, det husker jeg ikke.

Fantorangen kanskje?

– Nei, hater Fantorangen, han er kanskje min antibarndomshelt. Og ikke Mikke Mus heller, ikke noe av det der. Det var sånn ordentlig norsk barne-tv jeg så på. Jo, Pippi Langstrømpe! Hun var min barndomshelt.

Hva gjør deg lykkelig?

– Venner, familie og god mat.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– At jeg ikke tar meg fem minutter for meg selv.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog for eller mot?

– Jeg er villig til å gå i demonstrasjonstog for alt for kvinnekamp og mot alt som er imot kvinnekamp. Og akkurat nå er jeg villig til å gå for oktoberbarna og regjeringens inhumane politikk.

(Artikkelforfatter Ida Fagerli Aslaksen er elev i niende klasse ved Bjørnsletta skole. Hun har jobbet i Dagsavisen denne uka i forbindelse med Operasjon Dagsverk).

Mer fra Dagsavisen