Navn i nyhetene

Håpløst pietistisk

Finn Edvin Brøndal har vært sjef på Hudøy i 27 år.

Hvem: Finn Edvin Brøndal

Hva: Daglig leder for Camp Hudøy i 27 år.

Hvorfor: 101 år gammel feriekoloni på Tjøme, der 1400 barn fra Oslo møtes.

I går tok dere imot de første barna på Camp Hudøy. Hva er det viktigste med oppholdet?

– Å skape nye sommerminner og relasjoner. Det flotteste er når barn får en mestringsglede av alt fra å fiske krabber til å trøste noen. Foreldrene er der ikke som støtputer, og selvstendigheten gir barna en enorm glede, når de kan virkeliggjøre alt de har lært på skolen og hjemme.

Hva kjennetegner barna?

– De er fra alle lag. Vi vet ikke hvem som har god eller dårlig råd, hvem som sliter hjemme eller har det godt. På Hudøy er alle like, nullstilt fra det øvrige livet. De som er urolige og har utfordringer, får en ny start. Ingen husker om du var en propell i fjor.

Hvordan er dagens barn på Hudøy annerledes enn før?

– I dag tar barna mer kontakt med voksne, og vi må sette færre grenser enn for ti år siden. Utfordringen i dag er på det indre plan, med tilbaketrekning og stress, og at hvordan du ser ut til tider er viktigere enn hvem du er. På Hudøy er det presset borte. Det er ingen sminkesaker eller moteklær, barn går i møkkete shorts og slagstøvler, og noen ganger kan man se på T-skjorta hva de spiste til middag i går. Du kan være Hudøy-ren. Du tåler flekker.

«På Hudøy står ikke prestasjon i fokus, derimot gjør mestring det», har du sagt. Hva mener du?

– Det er forskjell på prestasjon og mestring. Når jeg presterer, blir jeg veid og målt. Det er borte her. Mestringen skjer av seg selv, når barna opplever at de får til ting og får positiv tilbakemelding. Det er mange konkurranser her, som seiling, fotball og å fiske den største eller minste krabba, men vi dyrker det ikke.

Hvorfor må mobilen bli liggende hjemme?

– Når du legger vekk mobilen, har du en større her-og-nå-opplevelse. Dessuten må barna greie seg selv og ta ting med de voksne her, i stedet for å gå rett til foreldre som så snakker med andre foreldre, så vi mister styringen. Og sosiale medier kan misbrukes til å spre bilder og lage hemmelige grupper, som gjør at folk kan bli ekskludert.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Det er vanskelig, jeg er så flatkulturell! «Krig og fred i Tostrups gate» leste jeg sist, om Lærka som er flink i sport, behersker livet og har gode verdier. Boka er gjennomsyra av moralisme, haha! Nei, mest inntrykk gjorde «Kjempende livstro» av Viktor Frankl, en jødisk psykiater som skildrer overlevelsen i konsentrasjonsleiren, med sitatet «vet du hvorfor, kan du utholde nesten et hvilket som helst hvordan».

Hva gjør deg lykkelig?

– Når jeg ser mennesker som har det godt med seg selv. Det ser du mye av på Hudøy. Jeg er også veldig glad når jeg kjører veteranbilen.

Hvem var din barndomshelt?

– John F. Kennedy, som sto for det rette, i all uroen og i Cubakrise, i et Amerika langt der borte. Det var mye følelser. Og så døde han.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Hva mener du med «skeie ut»? Jeg er helt atypisk, 66 år og teolog, og så pietistisk at det er helt håpløst, hehe! Men det er trivelig med god mat og drikke og gode venner. Men det er vel ikke å skeie ut?

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

– For barns rettigheter og omsorg for barn, da vil jeg kunne stille raskt.

Mer fra Dagsavisen