Navn i nyhetene

– En grov ukultur

Sulman Hussain er advokat for kvinnen som saksøkte frisør Merete Hodne.

Hvem: Sulman Hussain (25)

Hva: Advokat for Malika Bayan (24) som saksøkte frisør Merete Hodne for å nekte henne adgang til frisørsalongen fordi hun brukte hijab og senere kom med uttalelser om hennes privatliv på Facebook.

Det er et drøyt år siden du var ferdig uteksaminert jurist og startet som advokat hos Actio. Siden da har du blitt kjent som hardtslående advokat for hijabkledde Malika Bayan. Bra karrierestart?

– Ja, jeg er fornøyd med karriereutviklingen. Det er resultat av hardt arbeid. Ingenting kommer av seg selv. Jeg ble fulgt godt opp hjemmefra når det gjaldt innsats, men sto fritt til å velge hva jeg ville bli.

Saken dreier seg både om diskriminering og grenser for ytringsfriheten. Er disse spørsmålene spesielt viktige i dagens samfunn?

– Ja helt klart. Facebook og andre sosiale medier har de siste årene åpnet en helt ny arena for til dels grov ukultur. Folk tror det er greit å skrive nesten hva som helst uten at det kan få rettslig etterspill. Det er en utbredt misoppfatning. Loven setter rammer for ytringer av sjikanerende karakter rettet mot andre mennesker.

Ordet «actio» er latin og betyr fremføring hvor skuespillerkunst med stemmebruk, mimikk og gester inngår. Er dette viktig å beherske som advokat?

– Ja. I retten bruker vi det som kalles prosederingsteknikker. Det handler om hvordan du oppfører deg, måten du snakker på og hvordan du fremstår. Troverdighet er stikkordet. Det viktigste for meg er likevel å komme med gode argumenter på en respektfull måte. Det er like viktig å vise respekt overfor motpart og vitner som dommer og meddommere.

I I 2013 fikk du betegnelsen «talentfull fotballdommer». Hva er status i dag?

– Det stemmer. Jeg dømmer fortsatt kamper på nivå tre i PostNord-ligaen som er en del av norsk toppfotball. Da min egen fotballkarriere stoppet litt opp, hadde jeg lyst til å bli i miljøet. Som hoveddommer legger jeg vekt på gode menneskelige relasjoner til samtlige spillere på banen. Det gjelder å opptre lite arrogant men bestemt. Opptrer du troverdig får du respekt også når du tar upopulære avgjørelser.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Da jeg var ung var «Pelle og Proffen» en vinner.

Hva gjør deg lykkelig?

– Å tilbringe tid med familie og venner, dømme kamper og yte god innsats i saker jeg jobber med.

Hvem var din barndomshelt?

– Liverpool-spiller Steven Gerrard.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– At jeg tenderer til å komme litt for sent til avtaler. Tanken og viljen er alltid god. Jeg sliter med å si nei.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Sitter oppe og skravler til langt på natt sammen med gode venner eller reiser på fotballtur til England på impuls.

Er det noe du angrer på?

– Ja. At jeg ikke jobbet hardere for å bli fotballproff da motivasjonen sviktet i 16-årsalderen. Også angrer jeg på at jeg ikke tok et av studieårene mine i utlandet.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Tippeligadommer Svein Erik Edvardsen som er dommer i eliteserien. Han har jeg mye å lære av og så er han en god venn med mange morsomme historier på lager.

Mer fra Dagsavisen