Innenriks

Nålskarpe nei

Bestemor Elisabeth Briseid leverer en protest med sting.

Bilde 1 av 4

«Bestemors klimaprotest» har Elisabeth Briseid kalt broderiene som fra denne uka henger på Drammensbiblioteket, til inspirasjon og oppmuntring. For hun understreker at det er håp i hvert stikk – kanskje spesielt etter Paris-avtalen på tampen av 2015.

– Jeg synes det er mye å glede seg over de siste par årene. Vi var kjempespente før Paris og fryktet at det skulle gå som i København – men så fikk vi en avtale. Om den er det sagt at den ikke redder, men gjør det mulig å redde verden fra klimakatastrofe. Den er et startskudd, slår den engasjerte miljøforkjemperen fast overfor Dagsavisen Fremtiden.

– Skjerp dere

«Kloden dør – tut og kjør!» er blant de fyndige meldingene hun møysommelig har festet til lerretet – skal vi tro henne, med et fornøyd smil om munnen. Nå henger de som en myk innledning til Klimafestivalen 112, en drøy uke med grønt vitebegjær fra 16. til 24. januar. Initiativet til festivalen springer ut fra Norsk klimanettverk, og det blir arrangementer over hele Norge.

Briseid er med i nettverket Besteforeldrenes Klimaaksjon, som sammen med organisasjoner som Kvinnesaksforeningen, miljøorganisasjonene og Kirken flekser muskler denne måneden. Håpet er at broderiene skal få bein å gå på og vises på andre arenaer senere.

«Skjerp dere, oljefantaster i LO. Det er ingen jobber på en død planet», lyser det fra en blå bakgrunn.

– Jeg siterer lederen for International Trade Union Confederation, Sharan Burrow. Det er ganske løfterikt og viser at det er helt feilaktig å tenke at fagbevegelsen står sammen om å fortsette oljeutvinning med fullt trøkk, som vi får inntrykk av her i Norge, sier Briseid.

Mot avmakt

Stikkene hennes skjermer ingen og hjelper ifølge henne mot to ting.

– Galskapen i norsk petroleumspolitikk! Oljeutvinning i Arkis er det verden minst av alt trenger. Samtidig er dette min måte å ta til orde mot avmaktsfølelsen som jeg tror man lett kan bli grepet av – alle kan gjøre noe.

– Nå virker det som om mange har våknet, vi ser økt engasjement over hele kloden, sier Elisabeth Briseid.

Mer fra Dagsavisen