Innenriks

Nå streiker 6.000

Fellesforbundet trapper opp hotell- og restaurantstreiken med 2.500 nye streikende. Det er ingen ny kontakt mellom partene.

– Dette vil kunne gi varige skader for hoteller som sliter med å overleve og vil bidra til at mange vil miste jobben ved en langvarig streik, sier Kristin Krohn Devold, direktør i NHO Reiseliv.

I dag trapper Fellesforbundet kraftig opp streiken i hotell- og restaurantbransjen. Fra før streiket omtrent 3.500 ansatte for høyere lønn og retten til lokale forhandlinger. Fra og med klokka 8 i dag morges tas ytterligere 2.500 ut i streik.

Nå rammes særlig Stavanger-regionen og Møre og Romsdal, som allerede er kriserammet på grunn av oljenedturen, sier Krohn Devold.

– Stavanger-hotellene har allerede før streiken måttet si opp og permittere ansatte grunnet fall i hotellbelegg på 35 prosent, sier hun.

Les også: For de lavtlønte

Streikebryteri

Fredag kom det også meldinger om flere tilfeller av streikebryteri ved enkelte hoteller som er tatt ut i streik.

– Rundt omkring i landet har det dukket opp flere sånne saker. Det er to type saker. Det ene er uorganiserte som blir satt til vakter de vanligvis ikke har. Det er streikebryteri. Det andre er en uenighet omkring en del av våre medlemmer med sjeftitler.

– Hvis du for eksempel er resepsjonssjef som vi har tatt ut i streik, kan arbeidsgiver mene at når du har en sjeftittel kan du ikke streike. Men vi mener at det ikke er tittelen, men arbeidets art som er avgjørende, sier informasjonssjef i Fellesforbundet, Vidar Grønli.

Grønli sier han ikke kan tallfeste antallet tilfeller av streikebryteri som har blitt meldt inn til Fellesforbundet sentralt, men at det dreier seg om tilfeller i Buskerud, Trondheim og Nord-Norge. I tillegg melder LO-Media om at et hotell i Bergen skal ha gjort det samme.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Ingen nye pasienthotell

Krohn Devold i NHO sier de ikke har fått høre om eventuelt streikebryteri.

– Avdelingsledere, som for eksempel kjøkkensjef, restaurantsjef og resepsjonssjef, faller ikke under Riksavtalens omfangsbestemmelse, og har derfor rett og plikt til å fortsette sitt arbeid. Dette gjelder selv om avdelingslederne er organiserte i Fellesforbundet, sier hun.

De siste dagene har det vært særlig mye debatt rundt at pasienthotellene ved Ullevål og Haukeland sykehus er blitt tatt ut i streik. Fellesforbundet har tilbudt seg å gi pasienthotellene dispensasjon fra streiken, men NHO har sagt nei.

Når ytterligere 2.500 ansatte fordelt på seks fylker tas ut i streik lørdag morgen står derimot ingen nye pasienthotell på lista, opplyser Fellesforbundet.

Fredag var det ikke noen kontakt mellom partene.

Les også:

Mer fra Dagsavisen