Innenriks

Nå starter jobben

Mandag starter et nytt klimatoppmøte i Marrakech. WWF-Norges Inga Fritzen Buan forklarer hvorfor.

I desember i fjor ble det enighet om Paris-avtalen, og i dag trer den i kraft. Hva innebærer det?

– Det innebærer at verden nå har et rammeverk for kampen mot klimaendringer som har trådt i kraft i rekordfart. Det er et sterkt signal om vilje. Klimamålene den inneholder gjelder imidlertid fortsatt for 2030 for de aller fleste land. Det er viktig at den lange tidsfristen ikke blir en sovepute.

Med Paris-avtalen, hvorfor er det nødvendig med et nytt møte?

– Paris-avtalen kan ses på som en intensjonsavtale som sender mange riktige, langsiktige signaler, men som i liten grad sier hva som skal gjøres eller hvem som skal gjøre det. Jobben med å fastsette dette fortsetter i Marrakech. Det gjelder spesielt regelverket som må på plass for at avtalen skal begynne å virke, en jobb som forhåpentlig avsluttes innen 2018.

Hva bør verdens land bli enige om før møteslutt 18. november?

– Det aller viktigste er å bli enige om hvordan man hele tida skal kunne skru ambisjonsnivåene opp, for å være i tråd med utfordringa vi står overfor. WWF mener det er viktig å bestemme at alle land skal ha felles tidsrammer på fem år for fornying av klimamålene. Fem år er ofte nok til at målene kan være basert på siste vitenskapelige kunnskap og teknologiske framskritt.

Hva slags konsekvenser kan Marrakech-møtet få for Norge?

– Vertslandet Marokko har kalt COP22 for en «implementation COP». Nå må iverksettelsen av Paris-avtalen starte i alle land. Når det gjelder Norges oppfølging av egne mål, så må Norge begynne å ta utslippskuttene hjemme en gang for alle. Regjeringens eget ekspertutvalg for grønn konkurransekraft har nå sagt at Norge må kutte utslipp i Norge for å få den omstillingseffekten vi trenger. Generelt er anbefalingene deres en tydelig beskjed til regjeringen om at det må bli slutt på full gass i oljesektoren og på avhengighet av kvotekjøp i andre land. Vi håper dette vil skinne gjennom i norske posisjoner i Marrakech. At olje og gass ikke er forenlig med å bekjempe klimaendringer, er tross alt ingen overraskelse.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Både statsministeren, utenriksministeren og klima- og miljøministeren dro til Paris. Denne gang er klima- og miljøminister Vidar Helgesen eneste norske statsråd som deltar. Hva tilsier det?

– COP22 i Marrakech ses nok på av mange som et mellommøte. Det er helt OK. Noen begivenheter, som toppmøtet i Paris, representerer globale milepæler som fanger folks oppmerksomhet og trenger å ha folk til stede som skaper internasjonal blest. Det viktige med COP22 er at man begynner å jobbe med regelverket for Paris-avtalen. Det er litt mindre spektakulært enn det å bli enige om en stor global avtale, men viktig, åkkesom.

Mer fra Dagsavisen