Innenriks

– Nå ligger det et stort forventningspress på Støre

Ap-lederens løfte om å styrke arbeidstakerrettighetene i norsk lov var viktig for LOs ja til EØS-avtalen. Følger han ikke opp, kommer debatten tilbake som en bumerang, spår LO-topp.

Bilde 1 av 2

Av Marie De Rosa og Sofie Prestegård

LO vedtok fredag å verne om EØS-avtalen, til tross for at flere forbund på forhånd gikk ut med krav om at avtalen må sies opp eller reforhandles.

At Jonas Gahr Støre har tatt EØS-motstanden på alvor var et viktig bidrag for å roe EØS-opprøret i LO, mener forbundsleder Jan Olav Andersen i EL og IT Forbundet, som er ett av forbundene som har tatt til orde for å skrote EØS-avtalen.

– Det at Støre ikke bare her, men lenge har vært så tydelig på viktige arbeidslivsspørsmål har skapt en forventning om at han kan ordne en del av de problemene som ligger til grunn for EØS-motstanden. Nå ligger det et stort forventningspress på Støre om han blir statsminister. Da må han vise at handlingsrommet faktisk er så stort som varslet, sier Andersen.

Men om Støres medisin ikke virker, kommer EØS-saken opp igjen som en bumerang om fire år, spår Andersen.

– Ja. Det er jeg helt sikker på, sier forbundslederen.

Les også: – Dømmer ikke de som tar dumme valg

Fornøyd Ap-leder

Det var onsdag Støre varslet at han vil ta inn «sentrale ILO-konvensjoner» i den norske menneskerettsloven fra 1999. ILO er FNs arbeidslivsorganisasjon. Ifølge Ap-lederen vil lovendringen gjøre at ILO-konvensjonene går foran EØS-avtalen slik at arbeidstakeres rettigheter styrkes i møte med konkurrerende hensyn.

Han var fredag glad for at LO vedtok sin støtte til EØS-avtalen.

– Den er svært viktig for norske eksportbedrifter og danner grunnlag for samarbeid mellom Norge og EU på en rekke områder. Debatten og vedtaket på LO-kongressen illustrerer også hvor viktig det er at vi innenfor rammene av EØS-avtalen, fører en nasjonal politikk som gir et seriøst og trygt arbeidsliv for alle. Den tryggheten trues nå i deler av arbeidslivet og Arbeiderpartiet skal være garantisten for at vi gjenvinner kontrollen over norsk arbeidsliv og bruker det handlingsrommet EØS-avtalen gir, sier Støre i en skriftlig kommentar til Dagsavisen.

Les også: Pampene freder LO-Gerds lønn

Ingen trusler

Kilder sier til Dagsavisen at prosessen i redaksjonskomiteen var «diplomatisk og uten trusler» på en rekke av de store stridsspørsmålene, og at det var mye takket være en konstruktiv holdning fra LOs største forbund, Fagforbundet. De siste detaljene redaksjonskomiteen spikret på plass omhandlet EØS-kompromisset, som ble rodd i havn torsdag klokka 15.00 – rett før ledervalget. Noen av de siste avklaringene som måtte på plass var knyttet til den praktiske gjennomføringen av lovendringen. Det pekes samtidig på at det var viktig å få åpnet opp for et forbud mot bemanningsbransjen innen bestemte bransjer. Et forslag om et generelt forbund ble ikke vedtatt.

Les også: Provosert av Fagforbundet

– Fullt mulig

LOs juridisk avdeling har vært sentral i utformingen av EØS-forslaget, men også eksterne juridisk rådgivning er tatt i bruk.

Én av dem LO har søkt råd fra, er jussprofessor Hans Petter Graver ved Universitetet i Oslo (UiO). Ifølge Graver er det ikke noe i veien for å skrive ILO-konvensjonene inn i menneskerettsloven, slik Støre foreslår.

– I menneskerettsloven står det at bestemmelsene i den loven går foran andre lover. Det står det også i EØS-avtalen, men det er ikke Stortinget bundet av. Stortinget kan vedta en bestemt lov som sier at denne loven ikke skal vike for EØS-avtalen. Hvis man gjør det med ILO-konvensjonene, vil de ha forrang foran EØS-avtalen, selv om konvensjonene er i strid med de fire friheter. Men det vil ikke endre på det forholdet at EØS-avtalen ellers går foran norsk lov, sier Graver.

Les også: Bred politisk avvisning av LOs boikott-vedtak

– Skuffet

Lederen av EL og IT Forbundet beskriver seg selv som mellomfornøyd med hvordan EØS-saken landet.

– Vi har tatt noen relativt store skritt framover, men vi har ikke tatt så store skritt som jeg hadde ønsket, sier Jan Olav Andersen til Dagsavisen.

Nei-general Boye Ullmann er ikke spesielt imponert.

– Vi er like langt som for fire år siden, og jeg er selvsagt skuffa, sier Ullmann til Dagsavisen.

Mer fra Dagsavisen