Innenriks

Mye opp og ned for SV

KOMMENTAR: Fredag var SV høyt oppe. Mandag kveld var de nede igjen. Jeg tror at SV ligger nærmere 4 enn 2 prosent, men partiet lever uansett farlig på kanten av sperregrensen.

Fredag var SV høyt oppe. Partibarometret i Dagens Næringsliv plasserte partiet godt over sperregrensen til Stortinget med 4,4 prosent. Mandag kveld var SV langt nede. På TV 2s måling ramlet SV under sperregrensen til rekordsvake 2,6 prosent på denne målingen. Et slikt valgresultat neste år vil sende SV ut av norsk politikk for godt.

Begge målingene kan ikke være riktig. Et parti kan ikke gå både opp og ned på samme tid. Gjennomsnittet av alle målinger i løpet av en måned er et mer pålitelig måleinstrument enn en enkelt måling. Gjennomsnittet av alle målinger i april gir SV 4,2 prosent. Jeg tror at SV ligger nærmere 4 enn 2 prosent. Uansett lever SV farlig på kanten av sperregrensen. Det er ikke noe blivende sted for et parti som ville spille en viktig rolle i neste stortingsperiode.

SV er ikke det eneste partiet som er i faresonen. Miljøpartiet De Grønne (MDG) får 3,2 prosent på gjennomsnittet for april, og 3 prosent på TV 2s måling. Det er et godt stykke opp til sperregrensen, men det er ikke umulig komme dit. Partiets framtid avhenger av at klimasaken blir sentral i valgkampen.

Les også: Arne Strand: «Ap kan svelge en del fra Listhaug. Men ikke det verste.»

Venstre er også i fare med 4,5 prosent på gjennomsnittet i april, og 3,8 prosent i TV 2s måling. Faller Venstre ut av Stortinget faller statsminister Erna Solbergs regjeringsgrunnlag sammen. Uten Venstre på laget er mindretallsregjeringen ferdig ved neste valg. Vi kan si som tidligere Venstre-leder Lars Sponheim sa: En stemme på Venstre er også en stemme for å beholde Høyre i regjeringen.

Målingene viser at heller ikke KrF skal føle seg for trygg, selv om partiet for tida ligger bedre an enn de andre små. Sp gjør det best av de mindre partiene med en oppslutning på om lag 6 prosent. Sp-ledelsen bør sende en varm takk til kommunalminister Jan Tore Sanner (H) som har sendt en lissepasning til utkantens parti med sitt forslag om å slå kommunene sammen.

Oppslutningen om de små partiene vil få avgjørende betydning for statsministeroppgjøret mellom Jonas Gahr Støre (Ap) og Erna Solberg (H). Mens Høyre og Frp står på stedet hvil, er Jonas i støtet. Gjennomsnittet av aprilmålingene gir Ap 33,8 prosent. I TV 2-måling fikk Ap 35,9. Det er ikke så langt igjen til 36,9. I Jaglands tid var 36,9 et signal om å gå av som statsminister. I Støres tid vil 36,9 være et signal om å gå på som statsminister.

Men Støre klarer det ikke alene. Han må ha hjelp. Det er neppe nok at Audun Lysbakken og SV svinger seg over sperregrensen. Støre vil trenge støtte fra Knut Arild Hareide og KrF.

Målingene viser at valget neste år kan plassere KrF i en vippeposisjon. Hareide og hans stortingsgruppe kan få makt til å bestemme statsministerspørsmålet. KrFs landsmøte neste år vil ikke binde seg til å støtte den sittende regjeringen. Det er heller ikke sannsynlig at landsmøtet bytter side til Ap slik Sp gjorde i 2005. Hareide vil trolig holde regjeringsspørsmålet åpent og la valgresultatet avgjøre.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

KrF har tradisjon som et maktsøkende parti. Partiet har deltatt i alle borgerlige koalisjonsregjeringer med unntak av dagens regjering. Tre ganger har partiet hatt statsministeren. Statsministerposten kan partiet se bort fra. Men partiet kan regne med en viktig post i en Støre-regjering. Jonas Gahr Støre vil gjerne ha Knut Arild Hareide med i regjeringen hvis Hareide vil. Jeg ser ikke bort fra at han vil.

Valgkampen blir en alles kamp mot alle. Regjeringspartiene Høyre og Frp vil nok forsøke å holde sammen, men det skal holde hardt For Erna å holde Frp på plass. Ap har for første gang sin ønskemotstander Frp i regjering. Men Støre sparer tydeligvis på kruttet til stormen om asylpolitikken har lagt seg. Den vil neppe legge seg. Innvandringsminister Sylvi Listhaug og Frp vil sørge for det.

Frp er ikke interesser i å videreføre asylforliket i Stortinget slik Ap ivrer for. Sylvi Listhaug vil fortsette å angripe Ap for påstått «snillisme». Ap er Frps ønskemotstander. Det må bli slutt på Aps tålmodighet med Frp i asylpolitikken. Valgkampen er i gang. Det er bare å fyre løs.

Les også: MDG innrømmer: Live Nelvik foreslo elsykkel-subsidier først

Mer fra Dagsavisen