Innenriks

Mot ny vikarhverdag

Arbeidsdepartementet gir grønt lys for implementering av vikarbyrådirektivet, som i dag sendes ut på høring. NHO jubler. LO vil ikke på banen.

– Oi, vi har fått lønn gliser Ulrikke Kristansen (23) og legger fra seg mobilen. Kollega Øyunn Iversen (21) rekker hendene i været. Jentene har jobbet som vikarer i henholdsvis fire og to måneder.

– Det er selvfølgelig bedre med fast ansettelse, men det kommer an på hva den enkelte ønsker, sier Kristiansen og kollega Iversen istemmer:

– Vikarjobbing kan være en bra måte å få en fot inn i arbeidslivet.

Jentene har ikke hørt om EUs vikarbyrådirektiv, men den vil få følger for deres arbeidsdag når den blir gjort til norsk lov.

Strid om direktivet

I praksis vil en innføring av direktivet ifølge regjeringen gjøre at vikarer får bedre rettigheter i arbeidslivet. Dette grunnet det såkalte likebehandlingsprinsippet: vikarer skal ha like lønns- og arbeidsforhold som de faste ansatte på bedriften de er innleid ved. Men det som må kalles prisen for bedre rettigheter for vikarer, er at arbeidsgiver får økt sin adgang å bruke midlertidig ansatte. For på sikt er både NHO og deler av fagbevegelsen sikre på at den norske arbeidsmiljøloven vil måtte endres slik at det blir lettere enn det er i dag å benytte seg av vikarer.

Nå er Arbeidsdepartementets innstilling i saken endelig klar, og sendes i dag ut på høring til rundt 60 instanser.

– Et lovforslag om likebehandling styrker innsatsen for en seriøs bemanningsbransje, og vi mener dette er en god anledning til å forbedre gjeldende regelverk. Og vi mener vi vil kunne opprettholde dagens regelverk, sier statssekretær Jan-Erik Støstad.

Ikke særnorsk

Regelverket han sikter til er arbeidsmiljølovens paragraf 14-12, som regulerer adgangen til å leie inn arbeidstakere fra vikarbyråer: Lovlig innleie er når arbeidet atskiller seg fra det som ordinært utføres i virksomheten, eller arbeid stedet for en annen eller andre.

– Flere av EUs medlemsland, blant annet Frankrike, har bestemmelser i lov eller tariffavtaler som begrenser bruk av innleid arbeidskraft. Vårt regelverk på dette området er ikke særnorsk, sier Støstad.

– Hvor alvorlig blir det dersom reglene likevel viser seg å måtte endres?

– Reglene er viktige. Nå er vi spente på høringsuttalelsene. Dette er betydningsfulle spørsmål for norsk arbeidsliv og vi håper på en nøktern debatt, sier statssekretæren.

NHO tilfredse

Fagsjef i NHO Service, Even Hagelien, er tilfreds med at arbeidsdepartementet i høringsnotatet innstiller på implementering av vikarbyrådirektivet.

– Vi er heller ikke så veldig overrasket. Når arbeidstakernes rettigheter er sørget for, er det ingen grunn til å holde bemanningsbransjen nede. Å jobbe i bemanningsbransjen bør være akkurat like verdifullt som å jobbe i andre bransjer, sier han.

Når det gjelder restriksjoner i dagens regelverk tror imidlertid Hagelien det blir for enkelt å legge til grunn at dagens system er holdbart, slik departementet gjør.

– Vi er av den klare oppfatning av at det må gjøres både lovendringer og endringer i tariffavtaler. Gjennom arbeidsmiljøloven setter man som hovedregel at det må være et midlertidig behov for arbeidskraft til stede for å leie inn. Da tar man ikke innover seg at arbeidstakere faktisk kan være fast ansatte i et bemanningsbyrå. Det bør være like høyverdig som noe annet, sier Hagelien.

– Nødvendig fleksibilitet

I høringsnotatet skriver departementet at bemanningsbransjen gir bedre utnyttelse av kompetansen i arbeidskraften ved å kunne levere spesialkompetanse til bedrifter med skiftende behov. Det konkluderes også med at bemanningsbransjen bidrar til å øke effektiviteten i økonomien ved at virksomheter kan leie inn arbeidskraft etter behov for å ta unna sesongtopper. NHOs Even Hagelien er glad for at departementet anerkjenner bemanningsbyråene som en «viktig aktør for å gi arbeidslivet en nødvendig fleksibilitet».

– Også er det en viktig inngangsport til arbeidslivet. De som ansetter i bemanningsbransjer har som mål at jobben skal føre til en fast jobb enten i innleiebedriften eller i annen virksomhet, sier fagsjefen.

Stille i LO-gangene

Flere av LOs lokale avdelinger er svært skeptiske til vikarbyrådirektivet og frykter konsekvensene dersom implementering av direktivet fører til at arbeidsmiljøloven må endres.

LO sentralt vil imidlertid ikke komme på banen i debatten før høringsfristen er utløpt. Ledelsen i LO frastår også fra å kommentere saken på et prinsipielt grunnlag i forhold til hvilken rolle bemannignsbyråer bør ha i norsk arbeidsliv. på tross av at det svært tydelig kommer fram i organisasjonens handlingsprogram at LO ønsker at inn- og utleie skal reguleres på en slik måte at det ikke undergraver prinsippet om faste ansettelser eller medfører forringelse av lønns- og arbeidsvilkår.

I programmet slår organisasjonen også fast at bemanningsforetakene må underlegges strengere kontroll.

Mer fra Dagsavisen