Innenriks

Mistillit i Telenor-toppen kan ikke vare

Dersom styrelederen mangler tillit til konsernsjefen i Telenor, må en av dem forlate jobben, mener flere eksperter. En avklaring kan i verste fall måtte vente til april.

Av Gunnhild H. Bjerve, NTB

– Det er alltid lurere å gå selv, enn å bli båret ut, sier BI-professor Petter Gottschalk. Han har lenge vært kritisk til Telenor-sjef Sigve Brekke og mener han nå bør forlate selskapet.

Gunn Wærsted ble for et år siden hyret inn som styreleder i Telenor etter korrupsjonsskandalen i russiske Vimpelcom. Omtrent på samme tid ble det kjent at Brekke hadde vært upresis med opplysningene i egen CV.

I april ga Wærsted uttrykk for at hun har tillit til Brekke, men det har nå endret seg, skal man tro kildene Dagens Næringsliv har snakket med. Wærsted skal ha meddelt Brekke at hun mangler tillit til ham. Hun skal imidlertid ikke fått med seg resten av styret på at han må gå.

– Vi kan ikke godta at det i et så viktig selskap er mistillit eller dårlig stemning mellom ledelsen og styringsorganer i selskapet, sier Geir Pollestad (Sp), leder for næringskomiteen på Stortinget, til NTB.

Han mener at næringsminister Monica Mæland (H), som representerer den største eieren i Telenor, altså staten, må få klarhet i situasjonen og be om informasjon fra Wærsted.

Ikke sololøp

Wærsted vil ikke kommentere «styrets diskusjoner». Men overfor VG avviser hun antydninger om at hun har kjørt et sololøp.

– Jeg ønsker ikke å si noe om forhold knyttet til styrets arbeid, men jeg vil si at jeg har som prinsipp som styreleder å sørge for at jeg har forankring i styret, sier hun

Hun avviser også en melding om at styret skal være hasteinnkalt til et styremøte.

Brekke vil ikke kommentere saken, opplyser kommunikasjonssjef Severin Roald til NTB.

BI-professor Gottschalk mener det er mest sannsynlig at Brekke vil gå.

– Jeg vil tro Wærsted får styret med seg etter hvert, for hun har såpass sterk støtte fra den største eieren, sier Gottschalk til NTB.

Gottschalk, som er professor ved institutt for ledelse og organisasjon, påpeker at Wærsted har fått et sterkt mandat til å rydde opp, og tror derfor hun vil trekke det lengste strået.

– Trengs rask avklaring

Hans professorkollega på BI, Øyvind Bøhren, mener selskapet ikke kan leve lenge med situasjonen som skal ha oppstått.

– Enten må daglig leder gå, eller så må styreleder gå. Og avklaringen bør komme lynraskt fordi Telenor har hatt så mye uro i eierstyringen sin de siste årene, sier han til E24.

Karin Thorburn, professor ved Norges Handelshøyskole, sier det ikke er noe i veien for at det er ulike meninger i styret, men medgir at forholdet til konsernsjefen er fundamentalt.

– Hvis eierne ønsket en forandring ved å velge Wærsted til styreleder, og ikke får det med det sittende styret, kan flere styremedlemmer bli skiftet ut, påpeker Thorburn.

En avklaring kan komme når det skal være generalforsamling i Telenor i april.

Da får staten og dermed Mæland (H) en viktig rolle. Hun ville ikke kommentere saken torsdag, utover en uttalelse sendt av kommunikasjonssjef Trond Viken:

– Det har vært kontakt mellom departementet og styreleder Wærsted etter at hun tiltrådte. Møtene har vært på politisk og administrativt nivå. Vi gir ikke ut ytterligere detaljer fra vår fortrolige eierdialog med Telenor eller andre selskaper. (NTB)

Mer fra Dagsavisen