Innenriks

Militærnekteren Lysbakken vil ruste opp Hæren

SV-leder Audun Lysbakken vil styrke Hæren og Sjøforsvaret og øke norsk forsvarsevne. Den gamle militærnekteren mener Norge må gjøre seg mindre avhengig av USA.

– Jeg har alltid vært imot at Norge skal være avhengig av USA. Og i mange år har jeg vært for at Norge skal ha et nasjonalt forsvar, sier Lysbakken til NTB.

SV-lederen nektet i sin tid militæret og var i stedet sivilarbeider ved Norsk Økologisk Landbrukslag i 1999 og 2000. På spørsmål om han ville ha gjort det samme nå, svarer han som følger:

– Jeg får velge å stå inne for det jeg gjorde som en veldig overbevist 19-åring. Men i dag er jeg tilhenger av at vi skal ha et militært forsvar. Jeg mener det er nødvendig for å kunne hevde vår suverenitet i nord og for å ha en god beredskap.

«Det tredje standpunkt»

I den rødgrønne regjeringsperioden måtte SV akseptere den norske NATO-tilhørigheten. Partiets syn på alliansen ligger fast, men det vil overraske stort om partiets landsmøte i helgen vil gjøre "Norge ut NATO" til hovedsak i valgkampen.

I stedet foreslår landsstyret i sin innstilling til nytt arbeidsprogram at et sterkt nasjonalt forsvar bør komme til erstatning for et forsvar som er innrettet mot NATO-operasjoner. Konkret tas det til orde for å styrke Hæren samt oppgradere Sjøforsvaret, med flere ubåter og seilingsdøgn i nord.

– SVs tradisjonelle tredje standpunkt har ikke vært pasifisme, men uavhengighet. Sånn sett er ikke dette noe nytt i vår historie. At vi i tillegg har en nasjonalistisk regjering i Moskva, gjør det viktig med en utenrikspolitikk som er uavhengig av alle stormakter, sier Lysbakken.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

«Kampfly»

Som før skal økt satsing på Hæren og Sjøforsvaret delvis finansieres gjennom kutt i kampflykjøpet.

– I stedet for å bruke store ressurser på USAs kriger i utlandet og et vanvittig dyrt kampflykjøp, bør vi prioritere Hæren, Sjøforsvaret, Kystvakten og beredskapen i nord, sier Lysbakken.

Han mener valget av Donald Trump som president er et "symptom på en supermakt på vei ned".

– Utviklingen i USA viser at landet verdimessig er på vei bort fra oss. Det vil gjøre det politisk vanskeligere og vanskeligere for oss å være så nært knyttet til USA. Vårt alternativ er å søke et tettere samarbeid med land som vi vet vi har felles interesse med, nemlig våre nordiske naboland.

«Dialog med Kreml»

SVs foreslåtte arbeidsprogram tar ellers til orde for å styrke dialogen med Russland, blant annet gjennom Barentssamarbeidet, og minimere alliert tilstedeværelse i Norge. Den selvpålagte restriksjonen om at NATO ikke skal øst for 23. lengdegrad, bør ifølge programutkastet opprettholdes.

Også til debatten om NATO-styrken på Værnes har SV et relevant programforslag: "Hindre utenlandske baser eller permanente utenlandske styrker på norsk jord."

– Noe av det viktigste vi kan gjøre for å sikre fred og stabilitet i nordområdene, er å ha en konkret politikk for å senke spenningsnivået og sikre et godt naboskap til Russland, heter det i programutkastet til partiet, hvis utenrikspolitiske talsperson, Bård Vegar Solhjell, er nektet innreise i Russland.

(NTB)

Mer fra Dagsavisen