Innenriks

Mener vi allerede har lært av Libya

Stortinget må gjerne be om en gjennomgang av Norges bidrag i Libya, men lærdommene derfra har man allerede tatt til seg, mener forsvarsministeren.

Som Dagsavisen har omtalt, er det flertall på Stortinget for å gjennomgå Norges bidrag i Libya-krigen i 2011.

SV og Venstre sier de vil foreslå dette allerede under arbeidet med Afghanistan-rapporten, som Stortinget skal ferdigbehandle i mars.

– Partiene på Stortinget får ta den diskusjonen, som er naturlig i denne sammenheng, sier forsvarsminister Ine Eriksen Søreide til Dagsavisen.

Selv om hun mener det er opp til Stortinget å vedta en eventuell gjennomgang, understreker hun at det ikke må bli en automatikk i at alle norske militære operasjoner må gjennomgås i etterkant:

– Det er en misforståelse at vi ikke evaluerer bidrag i internasjonale operasjoner. Det gjøres selvfølgelig systematisk evaluering underveis. Vi må heller ikke komme i en politisk situasjon hvor helt normale politiske beslutninger om internasjonal innsats må gå igjennom en evaluering som om noe galt har skjedd, sier forsvarsministeren.

Les også: Flertall for Libya-evaluering

Har lært

Søreide sier det er stor enighet om at det manglet en strategi i Libya på hva som skulle skje etter at den militære operasjonen var ferdig, men hun mener man har tatt lærdom av dette allerede.

– Ting vi gjør nå, handler om lærdom vi har tatt fra andre operasjoner vi har vært med på, sier Søreide og viser til dagens operasjon i Syria.

– Her følger vi fem operasjonslinjer, hvor bare en av dem er militær. Vi skal også stoppe fremmedkrigere, jobbe med gjenoppbygging og sikre stabilisering. Vi skal ikke havne i en situasjon hvor vi nedkjemper ISIL, men hvor regionen ikke er stabil nok til å holde ISIL tilbake, sier forsvarsministeren.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Syria

Forrige uke ble Stortingets utvidede utenriks- og forsvarskomité (DUUFK) orientert om at mandatet for det norske bidraget i krigen mot IS forlenges med 12 måneder fra og med 10. mars 2017.

De rundt 60 norske soldatene som trener irakiske sikkerhetsstyrker i kampen mot IS, skal flyttes fra Arbil i Nord-Irak til Anbar-provinsen i Vest-Irak.

Kommentar: Nå må Stortinget ta krigsdebatten (Espen Løkeland-Stai)

Mer fra Dagsavisen