Innenriks

Mener dykkere diskrimineres

Likestillings-ombud Sunniva Ørstavik mener det er diskriminerende at utenlandske dykkere ikke får kompensasjon fra staten. Nå har hun klagd arbeidsministeren inn for Likestillingsnemnda.

Bilde 1 av 3

Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp) bryter diskrimineringsloven når han unnlater å gi kompensasjon til utenlandske nordsjødykkere fordi de ikke var medlem av det norske trygdesystemet. Det konkluderer Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO).

Indirekte diskriminering

– Når vilkåret for å kreve kompensasjon for pionerdykkerne var medlemskap i norsk folketrygd, ble mange utenlandske dykkere avskåret. Det innebærer en ekskludering av mange dykkere som ikke er norske, og indirekte blir de diskriminert på grunn av sin nasjonale opprinnelse, sier nestleder Elisabeth Lier Haugseth i LDO.

Arbeids- og sosialdepartementet er ikke enig i konklusjonen. Ørstavik har derfor klaget saken inn for Likestillingsnemnda.

2.000 utenlandske

Ifølge LDO er det usikkert hvor mange utenlandske dykkere som opererte på norsk sektor, men det dreier seg om anslagsvis 2.000. Flesteparten kom fra Storbritannia. Medlemskap i norsk folketrygd ble satt som et av vilkårene for kompensasjonsordningen for tidligere nordsjødykkere fra 2003, noe Fremskrittspartiet i sin tid stemte imot.

Klagen fra Ørstavik tar utgangspunkt i avslaget en amerikansk statsborger fikk på sin søknad om kompensasjon. Ombudets konklusjon gjelder imidlertid for alle dykkere som ikke var medlem i folketrygden. Klageren jobbet som metningsdykker for et norsk selskap på Ekofiskfeltet i 1975–1977 og pådro seg flere skader og sykdommer i oppdragene han utførte på norsk sokkel. Dagsavisen har ikke lykkes å komme i kontakt med dykkeren.

– Har måttet slite

Henning Olav Haug, leder for interesseorganisasjonen Offshore Dykker Unionen (ODU), tror ikke ombudet vil få medhold i saken.

– Vi har måttet slite for å nå gjennom med kravene for utenlandske dykkere som omkom på norsk sokkel og som var medlem av folketrygden, og det er fremdeles noen norske som ikke har fått kompensasjon. I lys av det tror jeg det er liten sjanse for at vi klarer å hjelpe de utenlandske, sier Haug.

ODU representerer flere dykkere med utenlandsk statsborgerskap, men har ikke hatt kapasitet til å undersøke hvorvidt noen av dem har fått kompensasjon fra hjemlandet, opplyser Haug. Ifølge advokat Erik Johnsrud i advokatfirmaet Ness Lundin, som representerte dykkerne under rettssaken i Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i 2013, finnes det ikke tilsvarende erstatningsordninger i Storbritannia.

Følg Dagsavisen på Twitter og Facebook!

Betød mye for Norge

De utenlandske nordsjødykkerne har hatt mye å si for Norges velstandsutvikling, forteller oljeforsker Helge Ryggvik ved Universitetet i Oslo (UiO).

– De fleste ulykkene på norsk sokkel involverte utenlandske dykkere, og jeg tror flere av dem kunne tatt del i dykkeroppgjøret, sier Ryggvik.

Ifølge LDO var utenlandske dykkere involvert i 76 prosent av ulykkene i perioden 1965–1990.

Ryggvik tror departementet fastholder medlemskapsvilkåret i frykt for nye pengekrav.

– Fra departementets side har det vært mye prinsipprytteri, og bak det ligger nok en frykt for at det kan dukke opp flere saker. Det kan det nok, men neppe veldig mange, sier Ryggvik.

– Jeg tror departementet har følt seg som en taper i prosessen og tidvis overkjørt av politikerne. Stortinget har vist vilje til moralsk ansvar, mens den norske staten har vanskelig for å ta dette innover seg. Siden de utenlandske dykkerne er den svakeste gruppen, får de lide mest for det.

LES OGSÅ: 1,7 mill mer til nordsjødykkerne

Kan ikke kreve betaling

Likestillingsnemnda er ikke ferdig med å behandle klagesaken, men verken nemnda eller LDO kan pålegge departementet å utbetale kompensasjon til utenlandske dykkere.

– Eventuelle kompensasjonskrav må reises for domstolen. Dersom nemnda opprettholder konklusjonen i ombudets uttalelse, forventer vi at departementet retter seg etter det, sier Lier Haugseth i LDO.

Mer fra Dagsavisen