Innenriks

Massivt arbeidspress på tillitsvalgte

Arbeidsplanene legene streiker mot, har på Sykehuset Østfold ført til en voldsom papirmølle for de tillitsvalgte. De ansatte overlates til seg selv, advarer Christer Mjåset i Yngre legers forening.

Sykehuset Østfold er ett av sykehusene som har innført såkalte individuelle arbeidsplaner for de ansatte. Det er nå tre år siden. Siden den gang, har papirmølla på kirurgisk avdeling vokst seg så stor at tillitsvalgte må bruke fritida si på å sjekke at arbeidsplanene stemmer. Det forteller foretakstillitsvalgt Kristin Utne til Dagsavisen.

Hun anslår at hun bruker 30–40 timer på å gjennomgå én plan for de 19 legene på avdelingen. Fordi resten av tida som tillitsvalgt går med til andre oppgaver, må arbeidet gjøres på dugnad, forteller hun.

– Jeg brukte en hel vinterferie på å sjekke vaktplaner. Det oppleves helt urimelig. Selv med hjelp fra to kollegaer, er jeg fortsatt ikke sikker på om utregningene ble riktige. Siden 2014 har jeg nok brukt over 100 timer på dette, sier Utne.

Les også: Sykehuset: – Virker usannsynlig

Må bruke kalkulator

Overgangen til individuelle arbeidsplaner er utgangspunktet for streiken som brøt ut mellom Akademikerne og Spekter for et par uker siden. I motsetning til de rullerende kollektive planene som tidligere ble brukt, er de nye planene tilpasset hver ansatt og strekker seg over varierende antall uker. Dermed må tillitsvalgte regne ut arbeidstiden for hver enkelt ansatt for hver enkelt uke for hver plan, forteller Utne.

– Hvis vi skulle gjort dette for alle avdelingene på sykehuset, måtte vi satt av 4–5 fulltidsstillinger bare til å sjekke vaktplaner. På kirurgisk avdeling måtte ledelsen styrke sekretærbistanden med to personer for å få det til å gå opp, sier Utne.

Konsekvensen er at ingen orker å være tillitsvalgt lenger, ifølge Utne.

– De lokaltillitsvalgte har i motsetning til meg ingen frikjøpt tid fra daglig drift, og må derfor gjøre alt slikt utenom arbeidstid. Det er det ingen som orker, sier hun.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Får ikke gehør

Arbeidet med å godkjenne vaktplanene betyr også at ansatte overlates til seg selv, ifølge leder Christer Mjåset i Yngre legers forening (Ylf).

– Hvis du har et sykehus med 100 vaktlag, må tillitsvalgte sjekke vernebestemmelsene for over 50.000 vaktuker i løpet av ett år. Det er rett og slett ikke mulig. Det vi i prinsippet må gjøre da, er å overlate alle medlemmene våre til seg selv. I tillegg ønsker Spekter at vaktplanene skal revideres flere ganger i året. Da kan du gange de 50.000 vaktukene med to. Det er en uoverkommelig oppgave, sier Mjåset.

Ifølge Utne har tillitsvalgte løftet problemstillingen til avdelingsledelsen flere ganger, uten at det har hjulpet.

– Så lenge det er jeg som sitter og gjør jobben, har det jo ingen konsekvenser for dem, sier Utne.

Les også: – De forsøkte å snikinnføre endringer i arbeidstiden

Mer fra Dagsavisen